Een traditionele Zweedse kerst

Kerstmis in Zweden: steden en dorpen lichten op tegen de achtergrond van het witte winterse landschap. Neem een kijkje en stap de ultieme kerstkaart binnen.

  • Lucia celebration in December every year
  • Christmas market at Liseberg in Gothenburg
  • Christmas in Sweden
  • Christmas market in the heart of Malmö
  • Mulled wine and gingerbread
  • Christmas market in Gamla Stan/Old Town, Stockholm
  • Christmas smorgasbord at Bjertorps Castle

Lucia celebration in December every year

Kerstmarkten

Zweden ademt kerst in de maand december. En ondanks de winterse dagen beleven de Zweden kerst echt niet alleen binnen. Een warme muts, een behaaglijke winterjas en een warme glögg in je handen tijdens een bezoekje aan een van de vele kerstmarkten. In Stockholm, Gotenborg of Malmö vind je talloze sfeervolle kerstmarkten. Struin langs de diverse stalletjes voor de leukste hebbedingetjes en kerstversieringen. En natuurlijk barst ook een Zweedse kerstmarkt uit z'n voegen van de lekkernijen, waaronder gerookte worst, rendiervlees en traditioneel Zweeds kerstsnoep.

Luciafeest

Plan voor een werkelijk betoverende ervaring een bezoek aan Zweden op 13 december, of de week ervoor. Dan wordt de 400 jaar oude traditie van St. Lucia, de ‘koningin van het licht’, gevierd met kerkconcerten en optochten. Op de dag van St. Lucia loopt een jong meisje verkleed als Lucia voorop in een optocht van licht.

Alle meisjes in de Lucia-optocht zijn gekleed in wijde witte gewaden. In hun hand houden ze een kaars en op hun hoofd dragen ze een kroon van kaarsen. In Zweden wordt St. Lucia in bijna iedere stad, dorp of kerk gevierd. Wees getuige van deze sprookjesachtige traditie, geniet van de bijbehorende muziek en eet een traditioneel saffraanbroodje dat uitgedeeld wordt door een van de als speculaasmannetjes, elfjes en sterrenjongens verklede kinderen.

 

Kerst Julbord

Van eind november tot kerst kun je in de meeste Zweedse restaurants genieten van het populaire ‘Julbord’, het traditionele Zweedse kerstbuffet. Geniet van het beste dat Zweden heeft te bieden: een eindeloze reeks delicatessen, inclusief ingelegde haring, gemarineerde zalm, paté, knäckebröd, ham, gehaktballetjes met bietensalade en lutfisk (een lengschotel voor wie echt nieuwsgierig is).

Zweden zijn dol op hun Julbord en dus doen ze het op kerstavond, wanneer het land kerst viert, nog eens dunnetjes over (Zweden zijn eigenlijk best wel gewend vooruit te kijken).

Kerst in Santaworld

Diep in Dalarna in hartje Zweden kun je ook de rendieren van de Kerstman ontmoeten, zijn werkplaats bezoeken en het kleine pakhuis met kerstcadeautjes bekijken. En dan bezoek je het huis van de Kerstman en kun je hem persoonlijk je verlanglijstje overhandigen. Wel zo handig, zodat je niet langer de verkeerde cadeautjes krijgt met kerst.

Tip!

Reserveer een Julbord bijtijds.

Wanneer?

November en december

Swedish Advent candlestick

Een heel vrolijk, ‘Zweeds’ kerstfeest

Het feestseizoen gaat in Zweden van start in de eerste adventsweek, als de eerste van de vier adventskaarsen is ontstoken.

Lucia celebration in December every year

Luciafeest

Lucia, het meisje met licht in het haar, mag je niet missen als je in Zweden bent.

Christmas at Skansen in Stockholm

Kerstmis met kinderen

Wil je de dromen van je kinderen met Kerstmis werkelijkheid laten worden? Kom dan naar Zweden voor een witte kerst.

Happy Holidays from Sweden!

Stuur een Zweedse kerstkaart

Prettige kerstdagen van VisitSweden! Stuur een Zweedse kerstkaart naar je familie en vrienden.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden