[text]

Wereldberoemd Zweeds glas

Je vindt het Glasrijk (Glasriket) in de provincie Småland in het zuiden van Zweden. Het verenigt de gemeenten Lessebo, Emmaboda, Nybro en Uppvidinge en het huisvest zo’n 13 glasfabrieken, glasstudio’s en andere activiteiten en evenementen.

  • Hand made design in the Kingdom of Crystal
  • Glass art in Åfors, Kingdom of Crystal in Småland
  • Pukeberg in the Kingdom of Crystal, Småland
  • Cutting glass at glassworks Pukeberg, Småland
  • Glassblowing at Kosta Boda
  • Art glass in Glasriket/Kingdom of Crystal

Hand made design in the Kingdom of Crystal

Hou je van Zweeds glas en Zweeds design?

Kom dan naar het Glasrijk (Glasriket). Dit deel van Småland is de ‘glashoofdstad’ van Zweden en hier wordt al sinds 1742 wereldberoemd glas gemaakt.

In de glasfabrieken en glasstudio’s kun je je eigen glas blazen en de ovens bekijken waarin het gloeiend hete, gesmolten zand wordt omgezet in glaskunst.
Een verblijf waarin glas centraal staat, omvat een bezoek aan het glasmuseum, het inslaan van koopjes in een van de vele winkels en outlets voor producten van de tweede garnituur en zelfs een verblijf in het Kosta Boda Art Hotel in Kosta. Dat heeft een bar die geheel gemaakt is van glas en rondom het hotel vind je kleurrijke glazen voorwerpen en elementen. Daarnaast zijn er zo’n 20 hotels in de regio, afgestemd op een ieders smaak, normen en beurs.

Ga als je er toch bent eens naar een traditionele en gezellige Hyttsill in de Kosta Glasfabriek of de glasfabrieken in Målerås, Orrefors en Pukeberg, waar je delicatessen uit Småland kunt proberen die in de koelovens bereid zijn.

Tip!

Naast alle activiteiten die met glas te maken hebben, is deze regio ook beroemd vanwege zijn cultureel erfgoed en de schoonheid van de natuur: bossen en meren, geschikt voor wandelen, vissen en kano- en kajakvaren.

Wanneer?

Het Glasrijk is een bestemming waar je het hele jaar terechtkunt en het is vanuit Stockholm, Kopenhagen en Göteborg goed bereikbaar per vliegtuig, trein of auto.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden