[text]

Zweden houdt van de natuur

Niet te missen en iedereen mag ervan genieten: in het noorden (wildernis, schuimende rivieren, hoge alpiene toppen en hoogvlakten in Zweeds Lapland), het zuiden (een golvend terrein en eindeloze stranden), het oosten (kustlijn en magische archipels) en het westen (kustlijn en reusachtige meren). En zelfs in Stockholm, Göteborg en Malmö, de grote Zweedse steden, staat de natuur letterlijk en figuurlijk op je stoep.

  • Kosterhavets National park in Bohuslän
  • Stenshuvud National Park in Skåne
  • Sarek in Swedish Lapland
  • Bovallstrand Marina in West Sweden
  • Huvudskär islet, Stockholm archipelago

Kosterhavets National park in Bohuslän

Een aantal pareltjes uit de natuur

Noord

Wat het beleven van de natuur betreft, zo ongeveer alles in Zweeds Lapland in het uiterste noorden van Zweden ‘moet je gedaan hebben’. We geven twee voorbeelden, dan heb je een beetje een idee.
Het eerste is: ga je in november-april bij het Abisko Bergstation in het nationale park Abisko vergapen aan het noorderlicht. En als je ‘rust zoekt’ – echte rust – dan stellen we het nationale park Sarek voor. Sarek is 2000 vierkante kilometer groot, met hoge alpiene toppen, dalen en schuimende rivieren. En verder niets. Je bent er volledig op jezelf aangewezen en je moet ervaring hebben met dit type terrein voordat je je aan Sarek waagt.

Zuid

Je gaat naar het zuiden van Zweden? Wil je een reusachtige kop zien in een ongerepte natuurlijke omgeving? Dan hoef je niet verder te gaan dan het nationale park Stenshuvud. Stenshuvud betekent ‘Kop van Sten’ en deze bijna 100 meter hoge heuvel aan de kust heeft ook echt iets van een kop. Vandaar heb je een fantastisch uitzicht over de Oostzee, tot aan het Deense eiland Bornholm toe. Dichterbij zie je weelderige bossen, een pastoraal heidegebied en moerasland. Voor een prima uitzicht op zee en fraaie ontdekkingswandelingen. En perfect voor de geest. Een duik in zee kan hier ook.

Oost

Ga naar het oosten voor de Zweedse archipels. Begin met die van de hoofdstad Stockholm, die immers zijn eigen exemplaar heeft. Dus wat ga je doen? Ga ‘s zomers eilandhoppen en neem een archipelboot vanaf Strömkajen (vóór het Grand Hotel), Nybrokajen of Stadshuskajen (bij het stadhuis). Er is volop accommodatie voor elke smaak en beurs. En wat wil je ook met een verbijsterend aantal van 24.000 eilanden.

West

De grote krakers qua natuur zijn in het westen van Zweden de beroemde westkust, ook wel de Bohuslän-kust genoemd, en de provincie Västra Götaland. De westkust en de archipel zijn wereldberoemd geworden vanwege de heerlijke schaaldieren: oesters, kreeften en garnalen. Bezoek het schilderachtige vissersplaatsje Grebbestad, vanwaar je een ecovriendelijke ‘zeesafari’ kunt maken en dan je vangst kunt verorberen in Everts Sjöbod, een gerestaureerd boothuis uit de 19e eeuw.

Maak voor wilde natuur op zijn meest waterachtig een tochtje naar het eerste nationale zeepark van Zweden, het nationale park Kosterhavet, dat gecentreerd is rondom de autovrije Kostereilanden met hun unieke kustlijn van stranden en rotseilanden. En het enige koraalrif van Zweden. Vanuit Göteborg kun je per boot naar een van de vele eilandjes in de archipel voor de westkust.

Waar kan ik heen?

Waarheen je maar wilt, want het Zweedse Allemansrecht (Allemansrätten) geeft je het recht om in alle rust vrij rond te zwerven door de Zweedse natuur, zolang je deze maar net zo achterlaat als je hem hebt gevonden.

Trek dus een paar stevige schoenen of laarzen aan, gesp je rugzak op en ontdek de natuur van Zweden.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden