[text]

Wandelroutes in Zweden

De paden door het Zweedse laagland zijn duidelijk aangegeven en gaan door bossen die door mensen gecreëerd zijn, door landbouw- en kustgebieden en zelfs door afgelegen ongerepte natuur.

  • Lowland hiking in Southern Sweden

Lowland hiking in Southern Sweden

Trektochten door het Zweedse laagland

Is er een betere manier om de natuur, cultuur en tradities van het Zweedse laagland te beleven en met de mensen daar kennis te maken? Die is er niet.

Een aantal paden door lagere gebieden start vanuit de grote steden. Zo begint de 130 km lange Roslagsleden direct buiten Stockholm om vandaar door diepe bossen, over heuvelig terrein en langs Vikingbegraafplaatsen, middeleeuwse kerken, meren en strandjes naar het noordelijker gelegen Norrtälje te lopen. Dit deel van Zweden, in Grisslehamn, markeert het eindpunt van de 1400 km lange E6 (Euroroute), die van start gaat in Malmö in het uiterste zuiden van Zweden en Skåne, Halland, Östergötland en Sörmland doorkruist voordat hij de rand van de hoofdstad Stockholm bereikt.

En als je toch in Skåne bent: probeer dan de 140 km lange Åsleden in die provincie eens. Deze maakt deel uit van de 1000 km lange Skåneleden die in ca. 80 dagtochten is opgesplitst. Er zijn vier subpaden, die een gemeenschappelijk padensysteem verbinden en creëren.

Het John Bauer Pad en het Pad van de Emigranten (Utvandrarleden) zijn uitstekende voorbeelden van themapaden in de provincie Småland.

Ook in het westen zijn er prachtige themapaden: het Pelgrimspad (Pilgrimsleden) in de provincie Dalsland en de Bruksleden in de provincie Västmanland.

Tip!

Het Allemansrecht (Allemansrätt) is opgenomen in de Zweedse grondwet en verleent je de vrijheid de natuurgebieden van het land te verkennen. Ook het recht van vrij kamperen valt daaronder. Geïnteresseerd in feiten over paden door het lage land en jeugdherbergen in Zweden?

Wanneer?

Het wandelseizoen loopt van het vroege voorjaar tot de late herfst en in Zuid-Zweden het hele jaar door.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden