[text]

De Zweedse bergen

Door de noordelijke ligging van de Zweedse bergen kun je er ‘s zomers wandelen over zonnig groen gras en skiën tot in mei. Je kunt er het hele jaar door op ontdekkingsreis en als je er tussen oktober en mei komt, heb je klimijzers en noordse ski’s nodig.

  • Räitavagge, Kebnekaise, Swedish Lapland

Räitavagge, Kebnekaise, Swedish Lapland

De Zweedse bergketen gaat met een bocht Finland binnen en daalt af naar Noorwegen toe. Zo vormt hij de ruggengraat van Zweden.

De Kebnekaise in Zweeds Lapland is de hoogste berg van Zweden en steekt 2117 meter boven de zeespiegel uit. Daarom vind je ook het hoogste bergstation van Zweden hier. Dit wordt gerund door de STF en het ligt 85 km van Kiruna.

De Kebnekaise Classic die plaatsvindt in april, is een wedstrijd voor skigekke avonturiers. Het is een van de meest uitdagende en veeleisende routes van Noord-Europa: vier bergtoppen op twee achtereenvolgende dagen. En een hoop plezier. En kramp.

Skiën in de zomer? Op naar Riksgränsen dan. Fauna, vissen en flora? Åre en het meer Kallsjön. Gletsjers? Sylarna en Helags (ook een zeer gewaardeerde regio vanwege de schoonheid in botanisch opzicht).

Tips?

Bepaal eerst of je sneeuw of zon wilt en controleer de weersverwachting voor het seizoen vanuit het oogpunt van de breedtegraad. De seizoenen zijn verschillend hier in Zweden. Het is een langgerekt land en zomer in het zuiden kan neerkomen op dobberen in een meertje. Als je dat ’s zomers op bepaalde plaatsen boven de poolcirkel doet, moet je eerst je ski’s aangespen om bij een meer te komen en dan volstaan met een snelle duik voorafgaand aan de sauna om het oproepen van een traumahelikopter te voorkomen. Heel gênant. Vooral als je net in je nakie in de sauna hebt gezeten.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden