[text]

De nationale parken van Zweden

Met een totaal oppervlak van 731.589 hectare, verdeeld over 29 nationale parken, is Zweden nagenoeg één groot nationaal park. Het eerste nationale park, Sarek, was een feit in 1909. Het was het eerste van zijn soort in Europa. In de parken vind je volop weelderige, golvende landschappen, maar bergachtig terrein overheerst en dat omvat bijna 90% van het totale oppervlak.

  • Lookout from Skierffe, Rapadalen in Swedish Lapland
  • Tyresta National park, 20 km outside Stockholm
  • Rapadalen in Sarek, Swedish Lapland
  • Stenshuvud National Park in Skåne
  • Kosterhavets National park in Bohuslän

Lookout from Skierffe, Rapadalen in Swedish Lapland

Avonturen boven de poolcirkel

Koers noordwaarts naar een van de vier nationale parken van Laponia (Zweeds Lapland) – één van de vele vermeldingen die Zweden op de Lijst met Werelderfgoederen van de UNESCO heeft. Beleef zelf de leefomgeving van de oorspronkelijke rendierhoudende Sami bevolking en ervaar hoe het is om in survivalstijl bergwandelingen en klimtochten door toendra’s, steenvelden, watervallen en gletsjerrivieren te maken.

Sarek (meer dan 100 gletsjers) en Padjelanta (meer en uitgestrekte gebieden met open landschap) zijn twee van de grootste nationale parken. Muddus staat bekend om zijn diepe ravijnen en Stora Sjöfallet om zijn bos en alpiene toppen.

Kijk goed of je een eland, lynx, veelvraat of een poolvos ziet. De laatste is een bedreigde diersoort. En kom in de periode december-maart het noorderlicht bekijken. Maar pas op: dit is geen wandelingetje door het terrein waar je doorgaans hardloopt. Dit zijn zware en avontuurlijke tochten.

Parkactiviteiten voor alle seizoenen

Het nationale park Fulufjället in het midden van Zweden biedt avontuur in alle seizoenen. Het maakt deel uit van de PAN Parken, een netwerk dat is opgericht door het Wereld Natuur Fonds (WNF) Europe en het is een vrijplaats voor de natuur. Je kunt er dwalen door ravijnen en plateaus doorkruisen. Ook vind je hier de oudste boom ter wereld.

Ga bessen plukken, vissen in een meer of probeer zelf een duik in het heldere water. En in de winter kun je gaan skiën of eropuit trekken met een hondenslee. Of maak een tocht op sneeuwschoenen. En voor de gein kun je met behulp van ijspriemen de hoogste waterval van Zweden met een hoogte van 112 meter beklimmen. Ja, echt waar. Het Nationale park Tiveden, dat halverwege Stockholm en Göteborg ligt, is meer water dan park en het staat bekend om de avontuurlijke activiteiten die je hier het hele jaar door kunt ondernemen.

Bosparken

Als je de klimijzers liever thuislaat en de voorkeur aan loofbossen geeft, ga dan naar een van de zuidelijkste parken— het nationale park Söderåsen, het nationale park Dalby Söderskog en het nationale park Stenshuvud, die bij elkaar ongeveer 2.000 ha omvatten. Inderdaad! Dat is een heleboel vrije natuur.

Zee- en zandparken
Het nationale park Kosterhavet is het eerste nationale zeepark van Zweden en het werd ingewijd in september 2009. Het omvat de zee rondom en de stranden van de Kostereilanden.

Ga voor een kustthema naar het nationale park Haparanda Archipel in de Botnische Golf. Dat zijn een hoop lage eilandjes met brede zandstranden.

De Zweedse nationale parken worden zeer goed onderhouden en ze verlangen van jou dat je rekening houdt met hun ongerepte staat. Bekijk de lijst met parken en surf voorafgaand aan een bezoek naar de bijbehorende sites. Zo kun je het niveau bepalen van de survivalkleding die je moet meenemen. Eenvoudige wandeltochten of ware arctische condities, dat scheelt immers nogal. Misschien wil je wel een handboek meenemen voor hoe je in noodgevallen je eigen iglo bouwt. Je weet maar nooit.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden