[text]

De Zweedse archipel

Weelderige bewoonde eilanden, maar ook verlaten eilandjes en rotsachtige kale scheren: dat is de Zweedse archipel. Vanaf Zweeds Lapland helemaal in het noorden tot aan het uiterste zuiden en de westkust liggen groepjes eilanden die bekend staan om hun landschappelijke schoonheid en unieke cultureel erfgoed.

  • Nassa, Storskäret, Stockholm archipelago
  • Canoeing at St Annas archipelago, in Östergötland
  • Utfredel close to Norrtälje, Stockholm archipelago
  • Bohuslän, the archipelago at the West Coast

Nassa, Storskäret, Stockholm archipelago

Archipel in Noord-Zweden

Vanaf de noordelijke Zweedse steden Luleå en Piteå liggen er groepjes eilanden in de Botnische Golf. Ze staan bekend om hun landschappelijke schoonheid en unieke cultureel erfgoed.

De archipel van Stockholm

De scherenkust van Stockholm waaiert zo’n 80 km vanaf de stad uit en omvat circa 24.000 eilanden. De dichtstbijzijnde eilanden (Fjäderholmarna) en het prachtige versterkte plaatsje Vaxholm liggen op minder dan één uur varen. De grotere bewoonde eilanden, bijvoorbeeld Sandhamn, Blidö en Utö, hebben hotels, vakantiewoningen, restaurants en jachthavens en er is van alles te beleven. De meeste eilanden zijn klein en onbewoond en willen niets liever dan door jou worden ontdekt. Misschien per boot, kano of kajak? Ga hierheen voor meer informatie over de schitterende archipel van Stockholm.

De Östgöta-archipel

De Östgöta-archipel aan de oostkust van Zweden bestaat in feite uit drie archipels: Gryt en Tjust, St. Anna en Arkösund. Prachtige, weelderige eilanden omhelzen de oostkust, terwijl de meer naar buiten gelegen eilanden doorgaans kaal en rotsachtig zijn. Landschappelijk gezien zijn ze natuurlijk allemaal even mooi, met strandjes en zwemplaatsen en in sommige gevallen natuurlijke (jacht)haventjes en een levendige eetcultuur. Voor wat betreft accommodatie kun je kiezen uit hotels, pensions, jeugdherbergen en campings (al dan niet met eigen tent).

Wat kun je zoal doen?

Wat zou je zeggen van een stukje kajakvaren op zee langs de kust tussen Arkösund en Gryt? Je kunt overal kajaks huren en als je naar de eilanden peddelt, kom je wellicht zeehonden en zeearenden tegen. Waar je ook bent, er zijn altijd wel voorzieningen in de buurt. Bezoek deze archipels vanwege hun cultureel erfgoed, hun landschappelijke schoonheid en relaxte levensstijl en voor de activiteiten in de natuur die ze te bieden hebben.

Ga hierheen voor kaarten en dienstregelingen van de boten.

De archipel voor de zuidoostkust
De archipel voor de Zweedse zuidoostkust telt ca. 10.000 eilanden en strekt zich uit tussen de kustplaatsen Västervik, Oskarshamn, Mönsterås en Kalmar. Het grootste eiland hier is Öland, dat favoriet is bij Zweedse vakantiegangers vanwege de zon, de zee en de fantastische witte stranden/ondiepe kustwateren. Öland is ook beroemd vanwege de windmolens, Kasteel Borgholm en de historische locaties. Lees hier meer over Öland.
Ga hierheen voor meer informatie over de eilanden van deze magische archipel.

Archipel voor de westkust

De archipel voor de Zweedse westkust is over de hele wereld bekend vanwege de zeekreeften- en oestersafari’s. De westkust en de archipel hier zijn rijkelijk bedeeld met vissersdorpen, stranden en zwemplaatsen, roze granieten scheren en Kosterhavet, het eerste nationale zeepark ter wereld. Je kunt hier meer lezen over de archipel voor de westkust.

Ga hierheen voor meer informatie over uitstapjes in de nabijgelegen archipel als je in of bij de stad Göteborg aan de westkust verblijft.

Tip!

Klik op bovenstaande links voor de tijden van (veer)boten. En vergeet niet dat in Zweden het Allemansrecht bestaat, maar vergeet evenmin de natuur achter te laten zoals je deze hebt aangetroffen: ongerept. Respecteer daarnaast het recht op privacy van anderen. Eenvoudiger kan het niet.

 

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden