[text]

Groen reizen

Wandelen, fietsen, reizen per spoor en openbaar vervoer zijn de groenste manieren om je tijdens je bezoek aan Zweden te verplaatsen. We opperen hier niet dat je het hele eind van de zandstranden in het zuiden naar de wildernis van het Arctische Zweden zou moeten lopen of fietsen (hoewel… geen slecht idee eigenlijk), maar je kunt je CO2-voetafdruk wel een stuk kleiner maken door voor groene reisopties te kiezen.

Gelukkig vind je met de Zweedse staatsspoorwegen, de exploitanten van openbaar vervoer en luchtvaartmaatschappijen genoeg groene vervoersopties. Laten we die gebruiken en zo een bijdrage leveren aan het behoud van de prachtige Zweedse natuur en steden.

  • Public transport in Gothenburg

Public transport in Gothenburg

Wandelen

Er is geen betere en duurzamer manier om je te verplaatsen dan je eigen twee voeten? Neem dan bij een bezoek aan Stockholm, Göteborg en Malmö, de drie grootste steden van Zweden, een paar gemakkelijke schoenen mee, vul je gerecyclede plastic flesje met schoon, smakelijk kraanwater en lopen maar. De meeste culturele en oudheidkundige bezienswaardigheden, winkels en andere attracties zijn meestal goed te belopen. En zijn ze dat niet, wat zou je dan zeggen van…

…fietsen

Fietsen is ongelooflijk in in Zweden. Stockholm, Göteborg en Malmö (en de meeste andere Zweedse steden) hebben allemaal een uitgebreid en goed ontwikkeld stelsel van fietspaden die je naar, door en langs al hun attracties brengen. Ze hebben ook alle drie gesponsorde systemen voor het huren van fietsen. Ook dat is prima geregeld. Het seizoen loopt in alle drie de steden doorgaans van april tot en met oktober. Lees meer over het huren van fietsen in Stockholm, Göteborg en Malmö. En denk eraan, je bent gewoon cool: fietsen is ontzettend populair in Zweden (ja, we hebben ook in lycra geklede snelheidsduivels). Om te forenzen en om de kinderen naar de kinderopvang en naar school te brengen. En gewoon voor de lol. Fiets ook mee en bescherm je hersenpan door een helm te dragen.

Openbaar vervoer

Sommige mensen in Zweden doen wel eens denigrerend over het openbaar vervoer (waarvoor ze zelfs poep omzetten in hernieuwbare energie): ‘het is altijd propvol, je hebt nooit plek, het is altijd te laat…’ Gewoon niet naar luisteren, in elk geval niet als het om de Zweedse situatie gaat. Je kunt met het openbaar vervoer heel comfortabel kriskras door Zweden reizen en intussen genieten van het uitzicht. En je weet maar nooit, misschien maak je onderweg wel nieuwe vrienden. Ook is het een prima manier om de plaatselijke bevolking te observeren. Je hebt volop tijd om mensen te ontmoeten als je de Arctic Circle Pass van SJ, de nationale spoorwegexploitant van Zweden, aanschaft. Deze brengt je naar het hart van Zweeds Lapland, waar je kunt uitstappen bij het nationale park Abisko om het noorderlicht te zien.

Eenmaal terug in de steden zul je zien dat het Zweedse openbaar vervoer, met treinen, bussen, trams en boten, prima werkt. We zijn per slot van rekening in Zweden en de mensen houden er van stiptheid, orde en vooral van milieuvriendelijk reizen. De spoorwegen en trams lopen voornamelijk op hernieuwbare energie, de bussen worden geleidelijk aan omgebouwd voor biogas en bootmaatschappijen kijken, voor zover wij weten, hoe zij kunnen overstappen op alternatieve brandstoffen. Ook nemen ze andere maatregelen om hun effect op het milieu te reduceren.

Informatie over openbaar vervoer in Zweden en diverse aanbiedingen van stadspassen.

Per (huur)auto

Kom je met je eigen auto, caravan of camper naar Zweden? Dan zul je vast en zeker de goed onderhouden (snel)wegen kunnen waarderen. Het is geen probleem om het hele eind van het diepe zuiden van Zweden naar het uiterste noorden, tot boven de poolcirkel, zelf te rijden. Mocht je belangstelling hebben, hier vind je een groene rijgids. Door deze te volgen zullen de effecten van je voertuig op de waardevolle natuurlijke omgeving van Zweden verminderen.

Op de Zweedse luchthavens en veerbootterminals en in de grotere steden zijn alle grote autoverhuurders aanwezig. Let bij het huren van een auto op groene deals voor hybrides, auto’s op biobrandstof, elektrische auto’s en andere auto‘s die vriendelijker zijn voor het milieu.

Taxi‘s

Na aankomst op Stockholm Arlanda Airport kun je alleen een ‘ecotaxi’ nemen, omdat dat de enige taxi’s zijn die de luchthaven mogen bedienen. Dat geldt niet voor Göteborg Landvetter Airport en Malmö Airport, dus controleer het type voertuig voordat je instapt. En let er, als je een taxi reserveert of aanroept, op dat je een hybride, elektrisch, op biobrandstof lopend of een anderszins groen voertuig kiest. En als we het toch hebben over groen zijn, zorg ervoor dat je de prijs van je reis weet voordat je vertrekt.

Luchtvervoer en vliegvelden

Zweden heeft drie grote vliegvelden nabij steden: Stockholm Arlanda Airport, Göteborg Landvetter Airport en Malmö Airport. Daarnaast zijn er talloze regionale vliegvelden. Lees meer over de grotere vliegvelden in Zweden en hun dienstverlening.

Stockholm Arlanda Airport is uiteraard het grootste. Dit heeft diverse binnen- en buitenlandse prijzen gewonnen voor zijn inspanningen om de milieueffecten te reduceren. We laten het aan Swedavia, de luchthavenexploitant, over om het je nader uit te leggen. Om een lang verhaal kort te maken, het vliegveld was de eerste luchthaven die door Airport Carbon Accreditation werd gecertificeerd voor de hoogste milieunorm.

Ook SAS, de grootste binnen- en buitenlandse vervoerder van Zweden, draagt zijn steentje bij aan het terugdringen van de uitstoot van CO2 en het aanpakken van zijn milieueffecten. Bovendien hebben de luchtvaartmaatschappen binnen de SAS Group zowel het ISO 14001 als het EMAS milieucertificaat.

Geniet alsjeblieft op een verantwoordelijke manier van Zweden door groen te reizen.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden