[text]

Externe links

Ecotoerisme in Zweden

In navolging van Australië is Zweden het tweede land ter wereld dat een handvest voor ecotoerisme heeft geïntroduceerd. Zweden heeft ook ‘het Beste van de Natuur’ opgezet, het eerste ecolabel van Europa dat de kwaliteit van zo’n 147 tochten garandeert die door 87 touroperators met ecocertificaat in het hele land worden aangeboden.
Dat betekent dat je, als je een trip boekt bij een van de touroperators van het Beste van de Natuur, verzekerd bent van het feit dat ze gebonden zijn aan een strikte gedragscode. En zo lever jij een positieve bijdrage aan het milieu waar je tocht of activiteit plaatsvindt.

 • Nature's Best arrangement Eagle Safari in Skåne
 • Bear watching with Vargas, Hälsingland
 • Nature's Best arrangement JoPe Fors & Fjäll
 • Nature's Best arrangement Jokkmokkguiderna
 • Ecotourism by Nature’s Best - Birdsafari Sweden
 • Nature's Best arrangement Upplevelsebolaget, Smögen
 • Dogsledding with The Silent Way, Swedish Lapland
 • Nature's Best arrangement Nutti Sámi Siida, Lapland
 • Nature's Best arrangement in Swedish Lapland
 • Nature's Best arrangement Åre Sleddog Adventures
 • Nature’s Best arrangement Kolarbyn/Skogens Konung

Nature's Best arrangement Eagle Safari in Skåne

Een liefdesrelatie met de Zweedse natuur

Voor de gemiddelde Zweed zijn weinig dingen heiliger dan de tijd die ze doorbrengen in hun zomerhuisje en het nemen van een duik in een meer of in zee. Of het zoeken van wilde bessen en paddenstoelen in de bossen. En vele andere activiteiten in de natuur.

Maar ze kunnen, net als jij, genieten van deze en een groot aantal andere buitenactiviteiten vanwege het Zweedse begrip Allemansrätt - het enige woord in het Zweeds dat in grote heldere neonletters overal in het land te zien zou moeten zijn. Allemansrätt ofwel het Allemansrecht.

Dit kostbare recht geeft je het recht om vrij en in alle rust rond te zwerven door de Zweedse natuur, zolang je deze maar net zo achterlaat als je hem hebt gevonden.

Ecotoerisme in Zweden

De tochten, trips en actieve vakanties van het Beste van de Natuur zijn de beste manier om op verantwoorde wijze van de grandioze Zweedse natuur te genieten en om het milieu waarin je je bevindt, plaatselijke bedrijven en plaatselijke bewoners en hun cultuur te bevorderen. Eigenlijk is het heel eenvoudig: je moet je trip gewoon boeken via een van de door hen erkende touroperators. Het scala aan aangeboden activiteiten is verbazingwekkend: hondensleeën boven de poolcirkel, vlotvaren in Värmland, oester- en kreeftensafari’s in het westen van Zweden, kajakvaren op zee en een groot aantal andere. We zeiden toch al dat het verbazingwekkend was?

Controleer het label

Doe jezelf en het milieu een plezier voordat je in Zweden een hotel boekt door eerst de hotels met Scandinavisch ecolabel te bekijken. Meer dan 250 hotels hebben dit zgn. Zwaan-keurmerk en voldoen aan de strikte eisen van dit toonaangevende Scandinavische ecolabel.

Als je in een Zweedse supermarkt of een andere winkel bent om boodschappen te doen, let dan op biologisch, volgens KRAV geproduceerd voedsel, dat erg populair is in Zweden. Levensmiddelen met het KRAV-label zijn op milieuvriendelijke en ethisch verantwoorde wijze geproduceerd. Je kunt er hier meer over lezen.

Kies voor ongelabeld water als je hier bent. ‘Pas op, het water niet drinken’ bestaat niet in Zweden, het kraanwater is overal schoon en uitstekend drinkbaar. Neem je eigen flesje mee, vul dit in je hotel of waar je dan ook mag verblijven en geniet ervan. De goede dingen in het leven zijn gratis.

Stockholm, Göteborg en Malmö

Hoe zit het met de drie grote steden van Zweden? In hoeverre voldoen zij aan de eisen van ecotoerisme en milieu?

Bekijk hier de eerste Green Capital van Europa: Stockholm.

Bekijk hier de groene ervaringen, het duurzame winkelen en de ecogidsen van Göteborg.

Bekijk hier de mondiaal toonaangevende, duurzame ontwikkelingen in Malmö.

Geniet op verantwoorde wijze van Zweden.

Wanneer?

Het hele jaar door

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden