[text]

Groen Malmö

Stel dat je Malmö zou hebben bezocht aan het eind van de jaren 80, dan had je de schokgolf kunnen voelen van de duizenden arbeiders die net waren afgevloeid bij de scheepswerf Kockums. Het algemene gevoel met betrekking tot de grootste stad van de provincie Skåne was er een van wanhoop en verval.

Sommige steden zouden het bijltje erbij neer hebben gegooid, maar niet Malmö. Het raapte zichzelf bij elkaar, stofte zichzelf af en kwam helemaal terug. Het resultaat: een bruisende, succesvolle en aantrekkelijke kustplaats, die niet alleen maar praat, maar echt doorpakt als het om duurzaamheid en milieu gaat.

Bezoek Malmö om te bekijken hoe je eigen stad er in de toekomst uit zou kunnen zien.

  • Western harbour in Malmö
  • Locally and organic vegetables at Rötter in Malmö
  • Möllevångstorget in Malmö
  • Pildammsparken in Malmö
  • Restaurant Salt & Brygga in Malmö
  • Ribersborgs beach in Malmö
  • Fair Trade Coffee at Café Barista in Malmö
  • Malmö

Western harbour in Malmö

Het is verbazingwekkend wat het stichten van een nieuwe universiteit, het aantrekken van nieuwe bedrijven en het bouwen van een 22 kilometer lange brug tussen Malmö en Kopenhagen allemaal kan doen.

Malmö deed het. En meer. Duurzaam.

Malmö en duurzaamheid, is dat echt zo?

Absoluut! Toen de industrie Malmö aan zijn lot overliet, begon de stad in het Westelijk Havengebied, ofwel Västra Hamnen in het Zweeds, te bouwen aan de toekomst. Dit voorheen ernstig verontreinigde gebied is getransformeerd in een aantrekkelijke woon- en zakenwijk, die draait op 100% plaatselijke, hernieuwbare energie, heeft huizen en gebouwen met een laag energieverbruik en levende groene daken. Als de ommezwaai naar een duurzame stad ergens wordt gesymboliseerd, dan is het wel in het Westelijk Havengebied. Zin in een fietstochtje door het Westelijk Havengebied en paar andere duurzame attracties in de stad? Malmö is een fantastische stad om in te fietsen: hij is compact en zo plat als een pannenkoek. En hij heeft zo’n 420 km fietspad. Puur genieten. Bekijk het systeem voor het huren van fietsen in de stad en de Groene Kaart van Malmö. De beste manier om Malmö te ervaren is uiteraard te voet of op de fiets. En anders kun je het openbaar vervoer nemen.

Niet alleen kijkt het duurzame en milieuslimme Westelijk Havengebied uit over de schitterende Sont, het heeft ook een front van een aantrekkelijke promenade vol restaurants, cafés en winkels. De plaatselijke bewoners nemen een duik in het verkwikkende, schone water van de Sont. Misschien moet je met ze meedoen?

Letterlijk het hoogtepunt van de wijk is het gedraaide, gekromde en 190 meter hoge en 54 verdiepingen tellende gebouw Turning Torso. Het is een woontoren, dus helaas kun je niet naar binnen. Heel spijtig, het uitzicht moet geweldig zijn.

Groene daken en fair trade

In Augustenborg Ecocity, ongeveer 1 kilometer van het centrum, vind je de grootste daktuinen ter wereld. Waar gaat dit over, vraag je je misschien af. Bij het naderen van de 21e eeuw ging de woonwijk Augustenborg hard achteruit en de huurders vertrokken. De stad benaderde het probleem langs ecologische wijze door een groene dakvegetatie van 10.000 m² te leggen om problemen met wateroverlast in de wijk te voorkomen, legde ruime groene zones aan en verbeterde de energiezuinigheid en de beschikbaarheid van recyclingfaciliteiten. Niet alleen is het een toonbeeld van duurzaamheid, het is echt een coole locatie voor een bezoek. De bewoners zijn er klaarblijkelijk erg tevreden over, aangezien hun appartementen werden gerenoveerd (duurzaam).

Malmö was de eerste Fair Trade City van Zweden, wat betekent dat het voortdurend verbeteringen promoot en stimuleert op het gebied van ethische consumptie. Gedeeltelijk daarom is er een groeiend aantal fair trade restaurants, cafés, kledingzaken, design- en meubelzaken en andere winkels met fair trade producten in de stad.

Kom naar Malmö en ontdek een stad die bezig is zijn industriële verleden van zich af te schudden en vol vertrouwen op weg is naar een duurzame toekomst. Je vindt er een ruime keuze aan culturele attracties, schitterende parken en tuinen en een breed scala aan uitstekende eetgelegenheden. En je kunt er prima winkelen.

Als je meer wilt weten over duurzaam Malmö, dan is hier een uitgebreide toelichting van de gemeenteraad.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden