[text]

Wandelen in de wildernis van Sarek

Het onbewoonde en uitgestrekte nationale park Sarek is de definitie bij uitstek van alles ver achter je laten.

  • Sarek in Swedish Lapland

Sarek in Swedish Lapland

Sarek, in Zweeds Lapland, is het grootste nationale park van Zweden en meer afgelegen bestaat niet. Alpiene toppen, massieven, gletsjerdalen, onstuimige stroomversnellingen en een terrein dat zo ruig is dat je dijbenen zes maanden na thuiskomst nog niet in je jeans passen.

En wie vindt dat leuk?

Ervaren trekkers, bergbeklimmers en fanatieke avonturiers. Je moet inderdaad avontuurlijk zijn aangelegd om het in Sarek te redden: er zijn geen gemarkeerde paden, hutten of voorzieningen. Inderdaad, de droom van elke survivaler. En daarom is Sarek zo geweldig. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je hier op je buurman botst (tenzij je met hem op reis bent). Misschien wel op een plotseling opduikend wild dier.

Wat kun je hier nog meer doen?

Je kunt hardop zingen, naakt rondrennen, gesprekken voeren met jezelf en niemand merkt er wat van. Hét idee van vrijheid van elke Zweed. Maar het park is niet volledig verstoken van veiligheid en comfort. Het perfecte vertrekpunt is het bergstation Saltoluokta, aan het begin van het Koningspad (Kungsleden) met goede bedden en een restaurant. Pure luxe.

Denk erom dat er geen gemarkeerde paden of voorzieningen zijn. Neem een kompas, een kaart, toiletpapier en een gevoel voor avontuur mee. O ja, en een tent. De beste tijd om te gaan? Het late voorjaar, de zomer en het vroege najaar, tenzij je wilt kamperen bij temperaturen onder nul en de hele tijd met klimijzers wilt lopen.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden