[text]

Fietsvakanties in Zweden

Wat verwacht je van een fietsvakantie? Leuke dagen, toerend door het golvende landschap van Zuid-Zweden of langs de unieke Hoge Kust in het noorden? Wil je in volle vaart de berg afdenderen ergens in het noorden? Ontspannen peddelen over een jaagpad? Of gewoon lekker fietsen over kustweggetjes in het westen van Zweden? Het kan allemaal.

  • Mountain biking in Björkliden, Swedish Lapland

Mountain biking in Björkliden, Swedish Lapland

Toeren op de fiets

Fietstoeristen met zware fietstassen zullen de goed gemarkeerde fietsroutes in het georganiseerde Zweden zeker waarderen: zwart geeft regionale, groen landelijke en blauw plaatselijke routes aan. Fietsen in één van de grote Zweedse steden? Geen probleem – ze hebben allemaal een uitgebreid fietsnetwerk. En de meeste plaatselijke toeristencentra hebben kaarten en geven je met plezier tips voor uitstapjes en bezienswaardigheden. Nog een tip: Zweden heeft een omvangrijk netwerk van jeugdherbergen. Kamperen? Er zijn talloze campings waar je je tent kunt opslaan of een hut/huisje kunt huren. Informeer jezelf over het geweldige Allemansrecht voordat je voor een fietsvakantie naar Zweden komt. En een laatste tip: als je kinderen jonger dan 15 zijn, zijn ze wettelijk verplicht een helm te dragen.

Dus: waar naar toe?

Waarheen je maar wilt. Ontdek het groene Värmland op het 210 km lange, elegante Klarälvs pad of het Göta Kanal met een perfect jaagpad. Ga voor een verrassend bezoek aan de westkust naar de website voor meer details. En wat dacht je van fietsen in ruig Zweeds Lapland? Of andere plaatsen zoals; Skåne, Småland en Öland.

Mountainbiken

Houd je van extreem? Ga naar het noorden. Åre is de grootste en misschien wel de beste wintersportplaats van Zweden. En als het niet met sneeuw bedekt is, is het het thuis van het Åre Bike Park op de berg Åreskutan. Dit heeft paden op de niveaus ‘eenvoudig’, ‘gemiddeld’, ‘gevorderd’ en ‘zeer gevorderd’, die eind voorjaar/begin zomer opengaan. Naast de geweldige afdalingen zijn het Åre Bike Festival en de Sweden/Nordic Cup voor afdalers, begin oktober, slechts twee van de talloze evenementen die hier worden georganiseerd. Je kunt ook fietsen huren. Veel Zweedse skioorden hebben in het zomerseizoen geweldige mountainbikepaden, evenementen en activiteiten. Ga naar Skiing in Sweden voor meer details.

Fietsevenementen

De CykelVasan is een wielerwedstrijd van Sälen naar Mora langs dezelfde route als de Vasaloppet, de wereldberoemde langlaufrace. Maar dan op een mountainbike. Dus neem je fiets en je uithoudingsvermogen mee.

De Vätternrundan (het rondje Vättern) daarentegen is ’s werelds grootste fietsevenement voor recreanten. Dit speelt zich af rondom het gigantische Vätternmeer in het zuiden van Zweden. Er zijn versies van 300, 150 en 100 km (alleen voor vrouwen). ’t Is maar net wat je aankunt. Zo’n 20.000 fietsers uit de hele wereld verzamelen zich in Motala om mee te doen aan het hoofdevenement. De sfeer ter plekke is geweldig, de natuur is groots en voor wie van fietsen houdt, is dit een geweldige belevenis.

Wanneer?

Om te fietsen kun je het beste in de periode april tot eind oktober naar Zweden komen. Het seizoen is in het noorden van het land korter.

Winter in Värmland

Winter in Värmland

In de zomer is groen en glooiend Värmland een regio die uitermaakte geschikt is voor outdooractiviteiten als vlot- en kanovaren, eland- en beversfari's, fietsen, vissen en nog veel meer maar ook in de winter is hier veel te beleven!

Göta Kanal

Fietsen langs het Götakanaal

Het Götakanaal biedt maar liefst 190 kilometer fietsplezier van west naar oost of omgekeerd. En meer, want er valt onderweg van alles te zien.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden