[text]

DE REGIO'S- Norrland

Het uitgestrekte noordelijk deel van Zweden vormt een rijke bron van karakteristieke producten en opwindende tradities. De in kelders gerijpte geitenkazen van slechts een paar kleine boerderijen in Jämtland en Härjedalen, met hun unieke karakter en een smaak die voor elke kelder weer anders is, zijn te vinden op de biodiversiteitenlijst van de Slow Food Foundation, The Ark of Taste. De bekendste en befaamdste kaas is de Västerbotten, uit de regio met dezelfde naam, een harde kaas van koemelk met kleine gaatjes en een korrelstructuur, die chef-koks tal van toepassingsmogelijkheden biedt.

  • Fresh cheese from Tivars Gårdsmejeri in Jämtland
  • Åre in Jämtland
  • Restaurant Fäviken Magasinet in Jämtland
  • Sarek in Swedish Lapland
  • Souvas - smoked reindeer
  • Kalix löjrom (roe of Vendace from Kalix)

Fresh cheese from Tivars Gårdsmejeri in Jämtland

De keuken van de Sámi bevolking van Lapland is een gastronomische wereld op zich. Een van hun hoofdschotels, souvas (gerookt in het Engels), is lichtgezouten en gerookt rendiervlees, dat meestal wordt geserveerd met heerlijk compact, ongedesemd brood en verzamelde vossenbessen. De smaak wordt versterkt door het vlees op traditionele wijze koud te roken boven een open vuur in een kåta, een Samische tipi.

 

In de kuststreek Kalix, aan het uiterste noorden van de Botnische Golf, kun je de unieke voorwaarden vinden die nodig zijn voor de productie van kaviaar van de marene. Deze kaviaar is het Zweedse antwoord op steurkaviaar en hij is verrassend fris, heeft een verfijnde smaak, een soepele structuur en een subtiele ziltheid.

 

De regio Jämtland is met een scala aan kleinschalige voedselproducenten een eldorado voor eetliefhebbers. Als gevolg daarvan is de streek rondom Östersund uitgeroepen tot UNESCO Stad van Gastronomie. Even ten noorden van het grootste alpine skigebied van Zweden, Åre in Jämtland, vind je Fäviken Magasinet, één van de meest besproken nieuwe restaurants aan het internationale eetfirmament. Iemand die echt van eten houdt, kan het adembenemende menu van de waanzinnig getalenteerde chef-kok Magnus Nilsson, dat is gebaseerd op wat er geteeld, verzameld en geschoten wordt op en rondom dit noordelijke landgoed in de middle of nowhere, onmogelijk weerstaan.

Source: The World's 50 Best Restaurants

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden