[text]

DE REGIO’S - Het uiterste zuiden

Skåne, de zuidelijkste regio van Zweden, bestaat uit uitgestrekte, vruchtbare velden, prachtige golvende heuvels, betoverde bossen en een zeer lange kustlijn. Dit is een ideale streek om te verbouwen, te boeren, te verzamelen en te jagen – de Zweedse tegenhanger van Toscane.

  • Daniel Berlin, Daniel Berlin Krog in Tranås, Skåne
  • Asparagus, a specialty of Skåne
  • Canola field in Skåne
  • Western harbour in Malmö
  • Bastard in Malmö

Daniel Berlin, Daniel Berlin Krog in Tranås, Skåne

Niet alleen zorgen de talloze uren zonneschijn en het milde klimaat voor gunstige groeiomstandigheden, maar dit is ook een gebied dat wordt gekenmerkt door zijn geheel eigen regionale culinaire tradities. Zo is spättekaka een plaatselijke dessertcake op basis van suiker, die gebakken wordt aan een spit en is äggakaka een traditionele dikke pannenkoek met bovenop gebakken bacon. Daarnaast ontmoeten de plaatselijke bewoners elkaar bij de gåsamiddag,, het jaarlijkse ganzendiner op 10 november.

In de eetcultuur in de voornaamste stad van de regio, Malmö, nemen bistroachtige restaurants met comfort food op basis van plaatselijke producten met een moderne Europese invloed een belangrijke plaats in. Eén van de meest vernieuwende chef-koks in Skåne, pas recentelijk ontdekt door internationale culinaire media, is Daniel Berlin, die zijn eigen restaurant runt in Tranås, een dorpje in Skåne. Samen met zijn moeder, die de groentetuin verzorgt, en zijn vader, verantwoordelijk voor het kaasplateau en de drankjes, bereidt Daniel Berlin plaatselijke specialiteiten van het seizoen, zoals kabeljauw, in het bos gehouden varkens, asperges, bieten, wild konijn en roek – alles geserveerd op een eigen persoonlijke, innovatieve en zorgzame wijze.

Bron:  The World's 50 Best Restaurants

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden