[text]

Chefkoks en restaurants

Op dit moment drukt een nieuwe generatie Zweedse chefkoks zijn stempel op de mondiale gastronomische arena. Hoewel de hoofdstad Stockholm vooroploopt, hebben ook steden als Göteborg en Malmö een levendige restaurantscene. Daarnaast is een aantal van de meest intrigerende en persoonlijke uitingen van de Zweedse gastronomie te vinden in restaurants ver van de steden.

  • Magnus Nilsson at Fäviken Magasinet, Jämtland
  • Mathias Dahlgren, chef and owner of the restaurant

Magnus Nilsson at Fäviken Magasinet, Jämtland

Chefkoks door het hele land onderzoeken de natuur en gebruiken alles wat verzamelen en plaatselijk inkopen heeft te bieden. Dat betekent op avontuur in een nieuw gebied, maar tegelijkertijd herontdekken ze traditionele, vaak ambachtelijke methoden en technieken. Qua rol is de chefkok daarmee een nieuwe weg ingeslagen door zich niet uitsluitend meer te richten op het werk in de keuken, maar ook flink wat tijd te besteden aan het vinden van producten van topkwaliteit en het ontwikkelen van nauwe relaties met boeren, telers en producenten.

De Zweedse gastronomie kijkt traditioneel over de grenzen. De Zweedse keuken zou nooit zijn huidige vooraanstaande positie in de gastronomie innemen zonder open te staan voor andere culturen. Sinds de jaren ‘50 heeft Zweden een relatief groot aantal immigranten uit verschillende delen van de wereld verwelkomd. Zij hebben in hoge mate bijgedragen aan de ontwikkeling van de gastronomie in termen van producten, technieken en tradities. Ze hebben ook geholpen met het creëren van een gezonde en eclectische restaurantscene, waarin een indrukwekkend aantal keukens is vertegenwoordigd. 

Als blijk van het succes van zijn chefkoks heeft Zweden drie restaurants op de lijst van de 50 beste restaurants ter wereld, als ook tien restaurants met sterren in de Guide Michelin. Twee van die restaurants – Mathias Dahlgren en Frantzén – hebben twee sterren, wat meer is dan enig ander Noord-Europees land.

Bron: The World's 50 Best Restaurants

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden