[text]

De Zweedse gastronomie

De Noord-Europese gastronomie staat op dit moment in het middelpunt van de belangstelling van internationale culinaire media.Zweden biedt samen met de overige Noord-Europese landen een toevluchtsoord van schone, onbedorven natuur alsook een smaak van hedendaagse exotische genoegens. Het land, dat zich over een afstand van meer dan 1500 kilometer uitstrekt van ver boven de poolcirkel tot de vruchtbare vlakten van de zuidpunt, omvat een aantal klimaatzones. Dat maakt een rijke verscheidenheid aan flora, fauna en tradities mogelijk – en prima mogelijkheden om te verzamelen.

  • Newly picked blueberries
  • Mushroom picking
  • Magnus Nilsson at Fäviken Magasinet, Jämtland
  • Swedish cinnamon bun
  • Fika at Café da Matteo in Gothenburg
  • Swedish apples from Kivik

Newly picked blueberries

In de zomer en in het najaar verzamelen Zweden van alle leeftijden en achtergronden paddenstoelen, bessen en vruchten. De soorten variëren sterk van de ene tot de andere regio. Er is een overweldigend aantal heerlijke paddenstoelen, meer dan 500 wilde bessen en bijna net zoveel verschillende soorten appels. In de bessen en op de vlakten groeien bosbessen, wilde aardbeitjes, bergbramen, vossenbessen, lijsterbessen, vlierbessen en nog veel meer. Sommige eet je vers met melk of room, andere in de vorm van eigengemaakte marmelade, jam of vruchtensiroop om van te genieten in de koude tijd van het jaar.

Veel Zweden, en ook een toenemend aantal restaurants, hebben hun eigen tuin. Thuis of bij hun zomerhuisje. De belangrijkste bosjes in de tuin zijn de rode en de zwarte bes, kruisbes en tuinframboos. Normaal gesproken is er rabarber en staan er appel-, peren, pruimen- en kersenbomen. De ambitieuzere tuineigenaren kweken groenten en leggen hun eigen kruidentuin aan.

De noodzaak om in het tamelijke strenge klimaat voedsel te conserveren heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de Zweedse keuken – door de eetbare periode van het product te verlengen, hetzij door drogen, roken, zouten of welke andere ambachtelijke techniek dan ook. De talloze varianten in ingelegde haring zijn hiervan misschien het beste Zweedse voorbeeld. De meeste hebben een basis van zoet en zuur. Gemarineerde zalm is een ander voorbeeld. Gravlax werd gewoonlijk gezouten en in de grond begraven om het te kunnen bewaren totdat het nodig was (grav betekent graf). Tegenwoordig wordt gravlax onder druk ‘begraven’ in zout, peper, suiker en fijngehakte dille en dat kan van een paar uur tot een paar dagen duren.

Koffie kwam vanuit Turkije naar Zweden in de tijd dat Finland deel uitmaakte van Zweden. Tegenwoordig zijn de Finnen de grootste koffiedrinkers ter wereld, met de Zweden kort daarachter als tweede. In Zweden is de fika een cultureel verschijnsel geworden. Het is de koffiepauze die Zweden een paar keer per dag nemen, samen met familie, collega’s of vrienden. Fika betekent nippen aan een kop koffie of thee en vaak, maar niet noodzakelijkerwijs altijd, knabbelen aan kaffebröd (koffiebroodjes: kleine koekjes, taartjes of kaneelbroodjes) of een kaassandwich. De koffiehuizen, traditioneel konditori genoemd: daar draait in steden, maar ook in kleine dorpen alles om.

De vitaliteit van de Noord-Europese gastronomie komt op velerlei wijzen tot uiting. In aanvulling op de levendige restaurantscene duikt er een toenemend aantal nieuwe, kleinschalige voedsel- en drankzaken op, zowel op het platteland als in de steden. Micro- en nanobrouwerijen, mobiele slachthuizen, ciderpers- en appelsapbussen, steenovenbakkerijen, ambachtelijke kaasproducenten, groente- en kruidentelers, biologische varkens- en veeboerderijen. Veel van deze nieuwe ambachtelijke producten komen tot stand in nauwe contacten en samenwerking met plaatselijke chefkoks.

Zelfs de wijnproductie groeit, ondanks de noordelijke ligging. De ruwweg 30 geregistreerde wijnproducenten vind je in het zuidelijk deel van het land en op de eilanden Gotland en Öland in de Oostzee.

Bron: The World's 50 Best Restaurants

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden