Pasen

Pasen (Påsk, uitgesproken als ‘pohsk’) in Zweden draait zoals in heel veel landen om lekker eten. De Zweden zijn dol op zoetigheid en ook paaseieren zijn hier veelvuldig te vinden. Natuurlijk zorgen de Zweden dat de lunch niet overgeslagen wordt en je kunt een uitgebreid smörgåsbord verwachten. Bij de lunch serveren de Zweden vaak ingelegde haring en gemarineerde zalm (gravad lax) en bij het paasdiner gebraden lamsvlees en asperges.

  • Easter twigs
  • “Easter witches”
  • Easter eggs

Easter twigs

Påskkärring

Volgens een oude legende stijgt met Pasen bij zonsopgang de Paasheks op om zich bij de duivel te vervoegen op de berg 'Blåkulla'. Ze vliegt op haar bezem met aan de voorkant een ketel en achterop een zwarte kat. Volgens de legende gaf de heks de kinderen eerst billenkoek met haar bezem voor zij hen trakteerde op eieren van papier maché, waarin marsepeinen snoepgoed verstopt zit. 

Tegenwoordig leeft de traditie van de paasheksen (påskkärring) nog steeds. Kinderen verkleden zich als heks en gaan langs de deuren met Pasen om tekeningen te ruilen voor iets lekkers. Een paasheks is dus allebehalve angstaanjagend en heel erg makkelijk te paaien. Zorg gewoon dat je met Pasen voldoende snoepjes in huis hebt...

Glad Påsk!

 

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden