Kerst

Bij kerst (Jul — uitgesproken als ‘juul’) en de aanloop daartoe draait het maar om één ding: het beroemde Zweedse smörgåsbord, dat met kerstmis Julbord genoemd wordt. Daarbij heb je 101 gerechten, die elkaar bijna staan te verdringen op tafel. Of op een hele serie tafels. Er is een juiste volgorde om je een weg te banen door de 5 gangen die op tafel staan. En daarvoor pak je elke keer een schoon bord. Natuurlijk is Julbord niet compleet zonder een goed gevuld glas bier of sterke drank.

  • Christmas smorgasbord at Bjertorps Castle

Christmas smorgasbord at Bjertorps Castle

Wanneer:

Op 24 december, kerstavond, of elke andere dag in december wanneer restaurants en bars de maaltijden leveren voor kerstbijeenkomsten op het werk. Je moet je wel realiseren dat Zweden kerst een dag eerder vieren, op 24 december.

Waar:

Overal in Zweden.

Wie:

Over het algemeen genieten de Zweden van een Julbord in samenzijn met familie, met vrienden of met collega’s tijdens de werkweek op de kerstbijeenkomsten bij klanten of op kantoor.

Hoe doe je het als de Zweden:

Begin met de ingelegde haring, ga verder met de koude gerechten, patés en rendierworst en vervolgens met de warme schotels met inbegrip van het hemelse Janssons Frestelse (aardappelgratinschotel met ui en ingelegde ansjovis), warme vleesstoofpotten, kazen en zoete desserts. Een echt traditioneel gerecht, dat bij een Julbord altijd op het menu staat, maar slechts zelden wordt besteld, is stokvis. Stokvis is van oudsher de eenvoudige kost van het seizoen, een specialiteit die stamt uit zware tijden, toen vis geconserveerd werd via drogen en vervolgens vóór het bereiden werd geweekt.

Geen Zweedse kerst zonder de echte gemberkoekjes: Pepparkakor. En die bak je gewoon thuis!

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden