Het semlaseizoen

Semlor, of semla in het enkelvoud (maar laten we eerlijk zijn, iedere fatsoenlijke liefhebber van deze broodjes neemt er altijd op zijn minst twee, dus laten we maar semlor zeggen) zijn zachte, zondige broodjes, gevuld met een dikke laag amandel- en kardemompasta met grote hoeveelheden geklopte room met vanillesmaak er bovenop. Semlor werden traditioneel alleen gegeten op Vastenavond, maar nu worden ze door liefhebbers in het hele land dagelijks verorberd van kerst tot Pasen.

  • Swedish semla

Swedish semla

Wanneer:

Vastenavond, in Zweden – het land van de skinny jeans – bekend als ‘Fettisdagen’, ofwel ‘Vette Dinsdag’.

Waar:

Elke bakkerij en elk café, die hun zout waard zijn. Of in dit geval hun suiker en vet.

Wie:

Liefhebbers van semlor, die er gek op zijn en ze dagelijks eten en liefhebbers van tradities, die ze alleen eten in de weekends. En dan de echte traditioneel ingestelde mensen die ze uitsluitend eten op Vastenavond.

Hoe doe je het als de Zweden:

Begin met het dekseltje. Gebruik dat om er wat van de smeuïge inhoud mee uit te scheppen. Ga verder met de rest van het broodje. Wie zinnelijk is ingesteld, eet ze direct met de hand. Wat verfijndere types prikken ze graag aan hun vork. Bohemiens gebruiken een lepeltje. Toeristen zijn slechts in verwarring. En traditionele mensen bestellen ze in een kom met warme melk. Het één is net zo goed als het ander.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden