Gegiste haring (surströmming)

Nog nooit heeft bedorven vis zo gestonken, maar zo lekker gesmaakt. In het voorjaar wordt de kleine Oostzeeharing gevangen en gezouten om ‘m vervolgens op zijn gemak te laten gisten. Dan gaat hij ongeveer een maand in een blik voordat hij in de winkel en op tafel belandt. Het proces van gisting (of ‘zuren’, zoals de Zweden het noemen) gaat door in het blik en dat levert een opbollend blik met gegiste haring of ‘surströmming’ op. De geur is scherp en de smaak is rond en tegelijkertijd pikant met een onmiskenbare zuurheid.

  • Fermented herring – Surströmming – a Swedish specialty

Fermented herring – Surströmming – a Swedish specialty

Wanneer:

Eind augustus is populair en er is een speciaal surströmmingfestival in Alfta, Hälsingland, in het noorden van Zweden. Maar echte liefhebbers van surströmming genieten liever van de lichting van het jaar ervoor vanwege de malsheid en de volledig gerijpte smaak.

Waar:

Buitenshuis geniet de voorkeur. Hoe dan ook.

Wie:

Traditionele Zweden, liefhebbers van eten en avontuurlijk ingestelde toeristen.

Hoe doe je het als de Zweden:

Als het blik onder druk staat, open je de surströmming in een bak water. Je wast ‘m, maakt ‘m schoon en rolt ‘m in tunnbröd (een soort van gezoet flatbröd) met boter en schijfjes amandelvormige aardappels en blokjes ui. Drink er bier en een borrel bij en omring je met een groot aantal vrienden.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden