[text]

De Zweedse kuuroordtraditie

Kuuroorden en badhuizen vind je in Zweden al zo’n 300 jaar. Sommige, zoals Loka Brunn, zijn beroemd geworden vanwege de kennelijke geneeskrachtige werking van het bronwater. Het verhaal gaat dat een Zweedse koning die aan een barstende hoofdpijn leed hier een keer naar toe ging om ‘het water tot zich te nemen’. En zijn hoofdpijn verdween.

Hoewel de Zweedse kuurtraditie in de afgelopen 300 jaar is veranderd, zijn de basisprincipes dat niet: fysiek en mentaal welzijn en verbondenheid met de natuur.

  • Loka Brunn in Grythyttan

Loka Brunn in Grythyttan

Wellness – in Zweedse stijl

Zweden zijn natuurliefhebbers en dat is misschien de reden dat veel kuurhotels en kuuroorden op prachtige en afgelegen locaties op het Zweedse platteland te vinden zijn: van het land van de middernachtzon in het uiterste noorden tot aan de zandkusten in het zuiden van het land.

Zweden nemen hun vrije tijd en bezoeken aan kuuroorden uiterst serieus. Het clichébeeld van gezonde Zweden die na een kalmerende, houtgestookte sauna een duik in een meer nemen is dan ook echt waar. Wellness in Zweedse stijl betekent voor veel Zweden je hectische werk- en thuisomgeving achter je laten en je terugtrekken voor een rustig weekend met familie en vrienden. Of jezelf verwennen in een luxueus, traditioneel kuuroord op het platteland, bijvoorbeeld Loka Brunn, Varbergs Kurort, Sätra en Lundsbrunn. Deze zijn allemaal zeer populair. Maar ook Sturebadet in Stockholm of Hagabadet in Gotenburg zijn daarvoor uitstekend geschikt.

Wellness in Zweden gaat tevens hand in hand met het hier geldende allemansrecht dat is opgenomen in de Zweedse grondwet. Dankzij dat recht kun je door de natuur zwerven, zolang je deze maar achterlaat zoals je hem hebt gevonden. Veel kuurhotels en kuuroorden bieden daarom pakketten aan met wandel- en trektochten én andere stimulerende outdooractiviteiten.

Kom genieten van de kuurtradities in Zweden en van de eigen kijk op wellness.

In samenwerking met:

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden