[text]

Sápmi en de Sami

Het land van de Sami, dat in hun eigen taal Sápmi heet (delen daarvan staan ook bekend als ‘Lapland’), omspant Arctisch Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland. De Sami zijn een van de inheemse volkeren op aarde, met hun eigen taal, cultuur en gebruiken die afwijken van de samenlevingen om hen heen. Een tip van ons: tover een glimlach op het gezicht van een Sami door hem zo te noemen en door zijn land aan te duiden met Sápmi.

  • Sami handicraft from Njarka Sami camp, Jämtland
  • Nature's Best arrangement Nutti Sámi Siida, Lapland
  • Sami hand craft
  • Sarek Nationalpark in Laponia, Swedish Lapland
  • Sami handcraft

Sami handicraft from Njarka Sami camp, Jämtland

Sápmi is een land van met sneeuw bedekte bergen, woeste rivieren, ongerepte meren en stroompjes, toendra’s en bossen. Het is een gebied met een bijzondere natuurlijke schoonheid, rust en stilte en het is de perfecte bestemming om er even helemaal uit te zijn.

 

De Sami wonen hier al sinds mensenheugenis en hun voorvaderen waren jagers en vissers, die wilde planten en bessen verzamelden. In feite leefden ze van het land zonder het te exploiteren en deze gedachte staat bij de actieve touroperators die eigendom zijn van en gerund worden door Sami centraal. Je herkent ze aan het kwaliteitslabel ‘Sápmi Experience’.

 

Rendieren

Rendieren vormen een centraal element in de manier waarop de Sami leven. Het is een erfenis uit de tijd van jagen en verzamelen, waarin de herders de rendieren volgden op hun eeuwenoude trekroutes en seizoensgebonden foerageergebieden, van winter naar voorjaar, zomer naar najaar.

 

In het Njarka Sami Camp, een rendierboerderij aan het Häggsjön-meer even ten westen van Åre, het grootste skioord van Zweden, kun je persoonlijk kennis maken met rendieren. Je kunt er van alles leren over rendieren, je kunt de dieren en hun kalveren eten geven, proberen lasso te gooien en je kennis van de Samicultuur en gebruiken uitbreiden. Geopend van 1 juli tot 15 augustus. Ruimere openingstijden op afspraak.

 

Als je voor een volledige rendierervaring gaat, bezoek dan Nutti Sámi Siida voor een tocht met een rendierslee of een tocht met een Samigids en maak de prachtige Reindeer Lodge tot je uitvalsbasis. Je vindt het centrum niet ver van Jukkasjärvi, waar ook het IJSHOTEL staat (dat wil zeggen, in de winter). Het hele jaar geopend.

 

Er is van alles te doen in Sápmi, zoals paardrijden, vissen en jagen op wereldniveau, natuurtochten en nog veel en veel meer. Je vindt hier een lijst met bedrijven met het label Sápmi Experience.

 

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden