[text]

Externe links

Koninklijke Zweedse paleizen

Het Koninklijk Paleis (Kungliga Slottet) in het centrum van Stockholm, Paleis Drottningholm (Drottningholms Slott) vlak bij Stockholm en Paleis Solliden (Sollidens Slott) op het Oostzee-eiland Öland bieden een fascinerend inkijkje in leven, werken en vakantie van de Zweedse koninklijke familie. Qua architectuur zouden deze paleizen niet meer van elkaar kunnen verschillen: het eerste is barok, het tweede renaissance en het derde is een villa in een verrukkelijke Italiaanse stijl.

  • Stockholm's Royal Palace
  • Solliden on Öland
  • Drottningholm Castle, where the Royal Family lives
  • Kina castle, at Drottningholm outside Stockholm

Stockholm's Royal Palace

Het Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis is een barokgebouw van architect Nicodemus Tessin de Jongere, dat oprijst aan het begin van het eiland met deOude Stad (Gamla Stan) en wordt omgeven door schilderachtige, ongerepte straten met kinderkopjes en gebouwen die op de monumentenlijst staan. Het paleis heeft meer dan 600 kamers op 7 verdiepingen en het is de officiële residentie in Stockholm van de Zweedse koninklijke familie. Bekijk de Koninklijke verblijven, deSchatkamer en het Tre Kronor Museum, waar je een verbazingwekkende reeks kronen, koninklijke kostuumjuwelen en parafernalia van dichtbij kunt bewonderen. Wat je niet mag missen? Het wisselen van de wacht, op werkdagen en zaterdagen om 12.15 uur (13.15 uur op zondagen). Hier moet je lopen. Het is midden in de stad. Je kunt het niet missen. Bereikbaar per bus en metro.

Paleis Drottningholm

Paleis Drottningholm (Drottningholms Slott) en de bijbehorende tuinen staan op de lijst met Werelderfgoederen van de UNESCO. Dit is het permanente stulpje van de Zweedse koninklijke familie. Het is zonder meer schitterend gelegen aan de rand van het groene Stockholm. Het 17e-eeuwse Paleis Drottningholm en de prachtig verzorgde tuinen en idyllische bossen eromheen liggen aan het water van het Mälarmeer. Dit is het type locatie waar plaatselijke inwoners op een heiige zomerdag graag met een picknickmand en een boek naar toe gaan. Wat je niet mag missen? Het Hoftheater en het Chinese Paviljoen en zijn tuinen, vormgegeven naar het paleis van Versailles. Bereikbaar per bus, boot of auto.

Solliden

Solliden is het zomerverblijf van de Zweedse koninklijke familie op het schitterend mooie eiland Öland voor de zuidoostkust van Zweden. Dit paleis doet eigenlijk meer denken aan een buitenverblijf in Italiaanse stijl en hier komt de familie ’s zomers recreëren. Hoogtepunten van Solliden? Schitterende tuinen, park, paviljoen en expositie. Per boot of autobrug bereikbaar vanaf het vasteland.

Tips?

De beste dag om Solliden te bezoeken is 14 juli, als kroonprinses Victoria met dromerige buitenactiviteiten en podiumoptredens van Zweedse artiesten haar verjaardag viert. Deze worden op televisie uitgezonden.

En neem ‘s winters een kop warme chocolademelk in een van de gezellige cafés in de charmante Oude Stad (Gamla Stan) achter het Koninklijk Paleis.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden