[text]

Vissen voor iedereen in Zweden

In Zweden kun je zo’n 37 soorten vis vangen, gewone én edele soorten. De grootste daarvan zijn snoek, snoekbaars en baars, naast zalm, forel en vlagzalm in snelstromend water. Je kinderen zullen gefascineerd zijn als ze in een glinsterend meer midden in het bos de eerste vangst in hun jonge leventje hebben binnengehaald. Dat en nog veel meer is vissen in Zweden.

  • Fishing in Sweden
  • Fishing in Jokkmokk, Swedish Lapland
  • Fishing in Stockholm archipelago

Fishing in Sweden

Wanneer vissen?

Het visseizoen wisselt omdat Zweden van noord tot zuid circa 2000 kilometer lang is en meerdere klimaatzones heeft. In het laaggelegen, weelderige zuiden duurt het seizoen langs de kust, in kustrivieren en landinwaarts gelegen rivieren en meren doorgaans het hele jaar. Wanneer je in de richting van Midden-Zweden met zijn dichte bossen gaat, geldt in het algemeen de periode april tot november en ga je verder naar het noorden, naar Lapland, dan gaat het om mei tot oktober.

Vissen in meren

Hoeveel meren? Ongeveer 100.000. Ben je bij een meer in de buurt (en dat ben je altijd in Zweden), neem dan je visgerei mee of koop het ter plaatse.

Het grootste meer van Zweden is het zuidwestelijk gelegen Vänern, met een oppervlak van circa 5.600 vierkante kilometer. Het is zo groot dat het zijn eigen weersysteem en een archipel met zo’n 20.000 eilanden heeft. Als je soms denkt dat dit wel fantastische hengelmogelijkheden moet bieden, dan heb je gelijk: je kunt er met een sleeplijn vissen op zoetwaterzalm en -forel, snoek en snoekbaars

Zuid-Zweden heeft voornamelijk laaglandmeren met snoek, snoekbaars en baars, plus een aantal gewone zoetwatervissoorten. Reis je verder naar het noorden, dan verandert het landschap: het wordt ruiger en heuvelachtiger en is bedekt met bossen. Je vindt er duizenden meren met snoek, baars en karper in het uiterste zuiden, alsmede met beekforel, vlagzalm en snoekbaars.
Wanneer je de boomgrens in het noorden van Zweden nadert, daar waar de enorme sparrenbossen ophouden, nemen Arctische toendra’s, weidegronden, gletsjers en hoog oprijzende bergtoppen het over. Hier zitten de meren vol beekforel, vlagzalm en Arctische riddervis.

Over heel Zweden verspreid vind je welvoorziene Put & Take-meren, vooral in het midden en zuiden van het land.

Riviervissen

De grote riviersystemen tref je voornamelijk aan in het ruige noorden van het land. Met al hun kracht doorsnijden ze de wildernis en creëren ze gaandeweg trage, diepe passages, watervallen en stroomversnellingen. En fantastische vismogelijkheden.

Het is verstandig een gids in te huren als je binnen de poolcirkel gaat vissen omdat het gebied dunbevolkt is en het terrein lastig kan zijn met extreme weersomstandigheden. Dat maakt het wel extra exotisch en charmant. Soorten om naar uit te kijken zijn onder andere beekforel, riddervis en vlagzalm. Ook de moeite waard hier zijn naast de ongerepte natuur het majestueuze noorderlicht en de middernachtzon.

Er zijn nog diverse andere grotere riviersystemen die door het midden van Zweden lopen, inclusief de rivier de Klarälven.

In Midden-Zweden vind je de rivier de Dalälven, die over een afstand van 200 kilometer zuidwaarts stroomt. Het gebied eromheen is een bonte schakering weiden, wetlands en markgronden. En geweldig viswater. Werp je hengel uit om een snoek, een baars of een snoekbaars aan de haak te slaan. Voor wie het interesseert, de grootste zoetwatersnoekbaars die in 2010 in Zweden werd gevangen, kwam uit deze rivier.

Zalm? Ga naar de legendarische Mörrumsån-rivier in de provincie Blekinge in het zuiden van Zweden. Aan de oostkust loopt circa een dozijn rivieren door naar het midden van Zweden, met daarin zalm en zeeforel.

Vissen langs de kust

De lange U-vormige kustlijn van Zweden omvat oost, zuid en west. In het oosten grenst het land aan Finland en de Botnische Golf en in het westen aan Noorwegen en de Noordzee.
Voor de oostkust van Zweden liggen talloze eilanden en scheren. Huur een boot of ga vissen vanaf de kust van een eiland diep in de archipel. De kans is groot dat je een grote zeeforel of snoek vangt.

Langs de zuidkust van Zweden kun je in de Hanöbukten en in de wateren bij Simrishamn prima vissen op zalm. Met behulp een sleeplijn zou je zo maar meer dan 25 kilo vis kunnen binnenhalen. Echt waar.

Blijf aan de westkust als diepzeevissen je aanspreekt. Je kunt er ook heel goed direct vanaf de rotsachtige kust je hengel uitgooien in diep water. Vis er op kabeljauw, makreel en zeeforel. De westkust staat met name bekend om zijn zeevis en schaaldieren. Ook een vistochtje met gids om op zeekreeften en oesters te vissen behoort tot de mogelijkheden.

Dus, Zweden heeft de meren, de rivieren, de kusten en de vis. Waar wacht je nog op?

In samenwerking met:

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden