[text]

Zeilen in Zweden

Ga maar na. Waarom kom je ‘s zomers maar zelden Zweedse zeilers tegen in het Middellandse Zeegebied? Omdat ze allemaal in Zweden de zeiltijd van hun leven hebben.

Wat verwacht je van een zeilvakantie? Een schitterende, onbedorven kustlijn met hier en daar archipels? Aanwezig. Eilandleven op zijn Zweeds: ongerepte natuur, schone stranden, je eigen onbewoonde eiland, of eilanden en vissersdorpjes langs de kust met fantastische visrestaurants, bars en de mogelijkheid om allerlei activiteiten te ondernemen? Allemaal aanwezig.

  • Sailing in Sweden

Sailing in Sweden

Het zeilseizoen in Zweden loopt van juli tot en met september en in hartje zomer is het maar drie uur per dag donker. Aan de noord-, zuid-, oost- en westkust zeil je dus bijna altijd bij daglicht.

Je kunt zeilen in de Botnische Golf in Zweeds Lapland en aan wal gaan om vanaf de oostkust van Noord-Zweden de vreemde en wonderschone geologie van de Hoge Kust te ondergaan. Of kies voor de archipel van Stockholm en de eilanden Finnhamn, Grinda, Utö en Sandhamn. Op al deze eilanden vind je restaurants en bars en worden activiteiten aangeboden op het gebied van natuur en avontuur. De archipel van Stockholm telt zo’n 24.000 eilanden en biedt dus letterlijk mogelijkheden te kust en te keur.

Ga eens op de Middeleeuwse toer

Voor een vleugje Middeleeuws Zweden zet je koers naar het Baltische eiland Gotland, met het perfect bewaard gebleven Middeleeuwse stadje Visby en/of het eiland Öland vanwege de oude Vikingnederzettingen daar. Krijg je meteen ook een indruk van het Zweedse eilandleven.

Als je van lekker eten houdt, heb je hier de wind in de zeilen.

Als je zeilen wilt combineren met je belangstelling voor eten, zet dan koers naar de Zweedse westkust. Deze streek is niet zonder reden bezig naam te maken vanwege zijn geweldige schaaldieren: zeekreeft, oesters en garnalen. Van Göteborg en zijn met Michelinsterren bekroonde restaurants tot aan het zomerplaatsje Smögen en verder kun je genieten van de smaak van West-Zweden.

Eilanden

Voor de kust ligt de westelijke archipel, bestaande uit ruim 1000 eilanden – van eenzame roze granieteilanden en riffen tot het ‘jachtrijke’ en uitbundige Marstrand met zijn regatta’s en beroemde fort Carlsten. En als je rust zoekt, zet dan koers naar de natuurreservaten van de Kostereilanden en het beschermde zeelandschap Koster Havet.

En oh ja... het is fantastisch zeilen daar.

De zeil- en vaarscene is sterk ontwikkeld in Zweden en langs de hele kust vind je talloze (jacht)havens. Als je liever niet je eigen boot meeneemt, kun je ook terecht bij een groot aantal bootverhuurbedrijven.

Wanneer?

Juli-september.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden