[text]

Wandelen

Wel eens gehoord van het legendarische Koningspad (Kungsleden) in de laatste wildernis van Europa in Zweeds Lapland? Van de paden in Blekinge, Skåne en Halland in het meer gematigde zuiden? Het oostelijk, in de Oostzee gelegen eiland Gotland of de westkust en zijn archipel. Lees maar verder.

De overgrote meerderheid van de bijna 400 wandelpaden die kriskras door het land lopen, zijn duidelijk gemarkeerd, met onderweg 350 goed onderhouden herbergen, bergstations en hutten. Deze worden geëxploiteerd en onderhouden door de uitstekende STF - een perfecte ondersteuning voor wandelaars en anderen die een bezoek brengen aan de grootse natuur van Zweden.

  • Hiking in Sarek, Swedish Lapland

Hiking in Sarek, Swedish Lapland

De paden op

Het Koningspad (Kungsleden), dat over een afstand van bijna 400 km van het nationale park Abisko naar Hemavan loopt, is de droom van elke wandelaar. We doelen op woeste berglandschappen, bruisende beekjes, schuimende rivieren en hoge bergplateaus. Zweeds Lapland en Laponia, dat op de lijst van Werelderfgoederen van de UNESCO staat, hebben een netwerk van fantastische en woeste nationale parken, inclusief Sarek en Abisko. Zweden heeft in totaal 29 nationale parken die zich van noord tot zuid en oost tot west over het land uitstrekken. En overal heb je gratis toegang.

In het midden van Zweden, in de provincie Dalarna, volgt een schitterend pad de Route van de Vasaloop (Vasaloppsleden). Als je dus in voorjaar, zomer of najaar komt, kun je het wandelen en in de winter is het ideaal voor langlaufen.

In het gematigder zuiden van het land vind je de Blekinge-, Skåne- en Halland-paden. En als je toch in het zuiden bent: het John Bauer Pad en het Pad van de emigranten (Utvandrarleden) zijn geweldige voorbeelden van themapaden in de provincie Småland.

Ook in het westen zijn er prachtige themapaden: het Pelgrimspad (Pilgrimsleden) in de provincie Dalsland en het Bruksleden in de provincie Västmanland.

Tip!

Zweden heeft het Allemansrecht (Allemansrätten) vastgelegd in zijn grondwet. Dat betekent dat je overal in het land mag komen waar je maar wilt, zolang je de omgeving maar achterlaat zoals je deze hebt aangetroffen – onaangeroerd.

Wanneer?

Je kunt het hele jaar door overal in Zweden wandeltochten maken. In voorjaar, zomer en najaar kun je wandelen combineren met kano- en kajakvaren en in de winter met skiën en misschien zelfs met hondensleeën.

Een paar willekeurige voorbeelden van dieren en planten die je in Zweden kunt aantreffen: steenarenden, elanden, bevers, veelvraten, lynxen en zeldzame orchideeën.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden