[text]

Schaatstochten

Zweden is de ijzige droom van een toerschaatser: krakende, koude winters en gewoon een idioot groot aantal meren (bijna 100.000) en rivieren. En vele daarvan bevriezen in de winter tot spiegelende natuurijsvlakten. Daarnaast is de Zweedse kustlijn bezaaid met archipels en eilanden.

  • Skating at lake Siljan in Dalarna

Skating at lake Siljan in Dalarna

Schaatstochten

In Zweden worden in de winter verschillende toertochten georganiseerd. Bij avontuurlijke tochten kun je ervan uitgaan dat je in jeugdherbergen overnacht, dat je voor onderweg een lunchpakket meeneemt en dat je al vroeg op het ijs staat. In Zweden schaats je veelal onder begeleiding van een gids (want zo denken de Zweden: veiligheid voor alles). Je kunt ook geheel georganiseerde tochten boeken via Zweeds Schaatsavontuur.

Vuur en ijs

Maak je Zweedse schaatsdag helemaal compleet met een saunabezoek na afloop. En als de omstandigheden goed zijn: ga nog even terug het ijs op om in het maanlicht te schaatsen. Magisch.

Waar?

Zweden heeft diverse waanzinnige schaatsplekken waar kilometers onaangetast ijs aan je voeten liggen. Waar moet je zijn?  De website van het Nordic Skating Center zet alle tochten in Zweden voor je op een rijtje en biedt daarmee en prima overzicht.

Wanneer?

Het land is langgerekt en dus slaat de winter op verschillende momenten toe. Centraal in de regio Stockholm kan er al eind november ijsvorming zijn, al naar gelang wanneer de temperatuur daalt. En het ijs kan soms wel tot eind maart blijven liggen. Bekijk hier een overzicht van de tochten in 2014.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden