[text]

Autorijden in Zweden

Zweden biedt chauffeurs een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Je kunt de hele lengte van Zweden met de auto afleggen, van zuid tot noord. Er zijn geen tolwegen (met uitzondering van de Öresundsbrug en Stockholm) en files komen er nauwelijks voor. Zweedse wegen zijn doorgaans in uitstekende staat, met duidelijke verkeersborden.
 
  • By car in Sweden

By car in Sweden

Overstekend wild

Houd, vooral in de ochtend en avondschemer, rekening met overstekend wild. Neem de elandborden serieus, de helft van alle ongelukken in Zweden wordt veroorzaakt door overstekend wild.

Afwijkende verkeersregels

De promillagegrens voor alcohol bedraagt 0,2%. Kinderen tot 7 jaar zijn verplicht om in een kinderzitje te zitten. Deze verordening geldt ook voor toeristen! Er vinden veel controles plaats en overtredingen worden bestraft met boetes of zelfs met intrekking van het rijbewijs.

De  verkeersregels in Zweden wijken deels af van die in andere landen en je moet je te allen tijde aan het volgende houden: in Zweden zegt de wet dat je altijd zichtbaar moet zijn, daarom moet de auto altijd tenminste de dimlichten aan hebben. Het is toegestaan de wegkanten van de rijbaan te gebruiken om andere auto’s de gelegenheid te geven om te passeren. Op welke plaats in een voertuig je ook zit, je moet altijd een veiligheidsgordel om hebben (In Zweden dus ook achter in de auto verplicht). Alle kinderen tot zeven jaar moeten in een kinderzitje zitten.

Snelheidslimieten

(als er niets anders staat aangegeven)
Binnen bebouwde kom: 50 km per uur
Buiten bebouwde kom: 70 km per uur
Auto(snel)weg: 90–110 km per uur
Auto + caravan: 80 km per uur

Tanken

De meeste benzinestations hebben zelfbediening met betaling bij de kassa. De geldautomaten accepteren creditcards (konto) en bankbiljetten (sedel) van 20, 50 en 100 SEK (24 uur per dag).

Let op! LPG is moeilijk verkrijgbaar.

Wegenwacht (Vägverket)
Tel: +46-(0)771-119 119

Motormännens Riksförbund
(Zweedse ‘ANWB’)
Tel: +46-8-690 38 50
bilresor@motormannen.se

Bij pech onderweg kun je in Zweden het volgende nummer bellen:
Assistancekåren, tel: 0046 - 020-912 912. 

Winterbanden

’s Winters zijn winterbanden verplicht, ook voor auto’s met een buitenlands kenteken! (Sinds 1 december 2009). 
Spijkerbanden mogen alleen tussen 1 oktober en 15 april worden gebruikt. Er zijn echter gemeenten die het rijden met spijkerbanden in sommige straten niet toestaan.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden