[text]

Skåne, lekker dichtbij

Skåne is de zuidelijkste regio van Zweden en één van Europa´s rijkste landbouwgebieden. Vaak geassocieerd met eindeloze open koolzaadvelden en wijde, platte horizons. Hoewel dit beeld voor sommige delen van Skåne, zoals het Zuidoosten, klopt, kent deze regio in zijn geheel een veel gevarieerder landschap. Van weelderige bladerrijke bossen en indrukwekkende rotskusten tot kilometerslange witte stranden en diepe bossen.

Skåne is de perfecte bestemming voor een auto- of fietsvakantie omdat er zoveel te zien en te doen is. In tegenstelling tot het hoge noorden van Zweden zijn de afstanden in Skåne een stuk korter. Anderhalf uur rijden is genoeg om het meeste van deze rijke regio te zien.

  • Glimmingehus, a medieval manor in Skåne

Glimmingehus, a medieval manor in Skåne

Tennisstad Båstad

In het noordwesten vind je het schiereiland Bjäre, met de beroemde tennisstad Båstad. Een legendarische plek die ´s zomers bezoekers uit de hele wereld aantrekt, met name in juli als het jaarlijkse ATP tennistoernooi gespeeld wordt. Torekov, aan het eind van het schiereiland, is een prachtige zomerbestemming.

Kullaberg

Iets zuidelijker vind je het sfeervolle schiereiland Kullaberg, dat zich ver uitstrekt in de Sont die Zweden van Denemarken scheidt. Kullaberg rijst steil op uit de zee met indrukwekkende kliffen, grotten en steile afgronden. Je vindt hier diverse natuurreservaten met een boeiende vegetatie, ideaal voor enkele uitdagende wandelingen. In de twee oude vissersdorpjes Mölle en Arild is het ´s zomers ook goed toeven.

Steden in Skåne

Langs de dichtbevolkte westkust vind je de grotere steden Helsingborg, Landskrona, Lund en Malmö, de derde stad van Zweden en één van de meest dynamische metropoolregio´s van Noord-Europa samen met Kopenhagen, de Deense hoofdstad aan de andere kant van de Sontbrug. De sfeervolle havenstad Helsingborg en de oude universiteitsstad Lund met zijn beroemde cathedraal uit 1123, zijn steden met een vriendelijk karakter en dito sfeer, die veel te bieden hebben op het gebied van geschiedenis en cultuur. Neem vanuit Landskrona de veerboot naar het unieke eiland Ven, waar het Tycho Brahe museum absoluut een bezoek waard is.

Klik hier voor meer informatie over de steden in Skåne.

Vogeleiland Falsterbo

In de zuidoosthoek van Skåne bevindt zich het smalle schiereiland Falsterbo, met de prachtige badplaatsen Skanör en Falsterbo, waar je zachte witte stranden vindt en interessante natuurreservaten met een vogelstation dat in de lente en de herfst grote aantallen vogelaars trekt.

Kunstzinnig Österlen

In het pittoreske kleine stadje Ystad, aan de zuidkust van Skåne en de thuisstad van rechercheur Kurt Wallander uit de beroemde boeken van Henning Mankell, begint de regio Österlen. Een prachtig gebied met heuvels, lange witte stranden en appelboomgaarden, beroemd om zijn bijzondere lichtval. Het is dit licht, en de unieke schoonheid en sfeer van Österlen, dat veel van Zweden´s bekendste auteurs, artiesten, muzikanten en andere kunstenaars heeft doen verhuizen naar deze regio. In de lente en de zomer zijn er dan ook veel tentoonstellingen en diverse evenementen. Het naseizoen is de tijd om Österlen te bewonderen als je de poëtische en romantische sfeer wilt proeven.

Kastelen en landhuizen

In heel Skåne is een overvloed aan uitzichtpunten, bezienswaardigheden en interessante historische locaties die de moeite van een bezoekje waard zijn. De regio is beroemd om zijn bijna ontelbare prachtige kastelen, chateaus en landhuizen uit diverse tijdperken. Vele hiervan zijn omgebouwd tot exclusieve hotels en conferentieoorden, terwijl andere hun parken, tuinen en historische gebouwen open stellen voor dagelijks bezoek. Voor meer informatie over kastelen en hoven in Skåne klikt u hier.

Paradijs voor golfspelers

Voor golfliefhebbers is Skåne hèt gebied in Zweden om naartoe te gaan. Je vindt hier meer dan zeventig golfbanen, de meeste van hoge kwaliteit en behorend tot de beste van Noord-Europa. Het milde klimaat zorgt ervoor dat de meeste banen bijna het hele jaar geopend zijn.

Klik hier voor meer informatie over golfparadijs Skåne.

Skåne, een culinair feest

Ook voor culinaire reizigers heeft Skåne veel te bieden. Je vindt in de hele regio een groot aantal toprestaurants en hotels, meestal gelegen in een prachtige omgeving of aan de kust, met een aanbod van opwindende kost, gebaseerd op de rijke provisiekast van Skåne met lokaal voedsel en ingrediënten. De lente, met lam, asperges en verse groenten, en de herfst, met bessen, champignons, gans, paling, schelp- en schaaldieren en wildbraat, zijn de aan te raden seizoenen voor een bezoek aan Skåne.

 

A taste of Skåne from Upplev Skåne on Vimeo.

Kijk ook eens op Skåne, lekker dichtbij

Niet missen

Glimmingehus
Nabij Simrishamn vind je het oudste en best bewaarde middeleeuwse kasteel van heel Scandinavië. Glimmingehus is gebouwd in 1499.

Ale stenen
Mysterie, mythe of legende, deze 58 rechtopstaande stenen in de vorm van een schip zorgen al jaren voor raadsels. Gratis te bezoeken, tussen Ystad en Simrishamn.

Vikingdorp
Al eeuwenlang de bekendste inwoners van Scandinavië: de Vikingen. Bezoek een oud Vikingdorp en kijk en ervaar het leven van toen. Nabij Trelleborg.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden