[text]

Småland

Småland is een van de grootste provincies van Zweden. Het wordt gedomineerd door bebost hoogland, met gigantische wouden en ontgonnen vlakten in het zuiden. O ja, en een schitterende oostkust met daarbij een archipel van ‘eerst zien en dan geloven’. Plus zo’n 5000 meren om te vissen, zwemmen en kanoën. Of gewoon voor een lekker luie picknick. Niet slecht voor een ‘klein land’.

  • Stensjöby in Småland
  • Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby, Småland
  • Glassblowing at Kosta Boda in Småland
  • Bathroom at Kosta Boda Art Hotel
  • The port of Västervik
  • Springtime at Carl von Linnés Råshult in Småland
  • Evening at Dammsjön in Småland
  • Sofa from Swedish furniture design label Lammhults
  • Näs – The home of Astrid Lindgrens childhood

Stensjöby in Småland

Groot land
De natuur van Småland zal vanwege de afwisseling en vanwege de grote verscheidenheid van de aangeboden buitenactiviteiten beslist tot kreten van enthousiasme leiden. Bekijk hier alleen de wandelpaden in de provincie maar eens. Of hier het nationale park Store Mosse. En wat te denken van Isaberg, een prachtig bos- en merengebied tussen de steden Jönköping en Halmstad. Je kunt er terecht voor talloze activiteiten, zoals fietsen, kanoën, paardrijden, vissen, en nog veel meer. Geweldig voor kinderen. Of huur er een hut en doe een paar weken helemaal niets. Laat je kinderen maar actief zijn.

En wat zou je zeggen van de oostkust en zijn archipel? Zandstranden, zwemmen, boottochtjes, glinsterende rotseilandjes, eten aan het water (inderdaad, we zijn in Zweden). Kijk hier voor meer informatie over de oostkust en de archipel. Als je van plan bent om met je kinderen op vakantie naar Småland te gaan, kijk dan hier voor een uitputtende lijst van activiteiten in deze provincie speciaal voor kinderen. Bofkont.

Drie beroemde inwoners van Småland
Er komen drie heel beroemde mensen uit Småland. Eén daarvan is Astrid Lindgren, de wereldberoemde kinderboekenschrijfster. Zij heeft haar eigen wereld in de Wereld van Astrid Lindgren in Vimmerby, waar zij is opgegroeid. Alle personages uit haar boeken zijn hier te vinden: Karlsson, Michiel en Rasmus en het sterkste meisje ter wereld, Pippi Langkous. Kinderen zijn gek op deze locatie en misschien jijzelf ook wel vanwege de indrukwekkende settings, theaters, liveoptredens en activiteiten waar kinderen centraal staan. Voor als je wilt blijven logeren zijn er vakantiehuisjes en een camping. In het plaatsje Vimmerby vind je een groot aantal attracties en activiteiten waar Astrid Lindgren centraal staat.

Van de wereldberoemde schrijfster naar het wereldberoemde, megagrote meubelconcern IKEA. Ingvar Kamprad, de oprichter van het bedrijf, komt uit Småland. Wil je een bezoek brengen aan de allereerste IKEA-winkel? Ga dan naar de tentoonstelling ‘IKEA in de loop der tijden’ in het spirituele huis van het bedrijf in Älmhult. Even bij het onderwerp design blijvend, wist je dat de wereldberoemde meubelontwerper Bruno Mathsson uit Småland kwam? Bezoek nu je dat eenmaal weet het Bruno Mathsson Center in Värnamo om meer uit te vinden.

‘Designkoninkrijken’
Inderdaad, in Småland vind je het Glasrijk en het Meubelrijk. Er wordt al sinds 1742 wereldberoemd glas gemaakt in dit deel van Småland en het rijk strekt zich uit over vier gemeenten, 13 glasfabrieken en -studio’s en zo’n 20 hotels. Alles draait hier om glas. In een aantal glasfabrieken kun je zelf proberen glas te blazen, maar als je niet zo goed tegen bolle wangen kunt, kun je daarvoor in de winkels met tweede garnituur glas in de omgeving in winkeltherapie. Voor accommodatie met glas als thema hoef je niet verder te kijken dan het Kosta Boda Art Hotel.

Het Meubelrijk is op zijn beurt de gemeenschappelijke naam voor het gebied rondom het plaatsje Lammhult in Småland. Dit is het hart van de Zweedse meubeldesignbranche en verspreid over de regio vind je wereldberoemde namen op het gebied van meubelontwerp als Svenssons in Lammhult, Bruno Mathsson International, Källemo, Abstracta en anderen. Als je van Zweeds meubeldesign houdt, zal dit je zeker aanspreken.
Heb je ooit een houten stad willen zien, een museum dat is gewijd aan lucifers of een stoombootavontuur willen beleven? Nu kan dat, in Småland. Kijk hier voor musea, landgoederen en andere culturele attracties in Småland.

Eetcultuur en restaurants
Isterband (varkensvlees, gerst en aardappelworstjes) met ingemaakte rode bietjes en dilleaardappels is een klassiek gerecht uit Småland. En zo zijn er nog veel meer heerlijke gerechten uit de regio. Je kunt hier meer vinden over het culinaire erfgoed van Småland en de lijst met restaurants, cafés en andere eetgelegenheden in de provincie die authentieke gerechten serveren, nazien.

Met een prachtige natuur en volop te doen voor jezelf en je kinderen, is Småland een perfecte bestemming. En een bestemming die helemaal niet zo ver weg is. Via de vluchtverbinding Amsterdam - Växjö die in 2014 in gebruik genomen is, vlieg je in 1,5 naar puur natuur.

 

 

 

Småland is een bestemming voor het hele jaar.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden