[text]

Het eiland Öland

Öland is vanaf Kalmar in het zuiden van het land met het Zweedse vasteland verbonden door de 6 km lange Ölandsbron (autobrug).

  • One of many beaches at Öland
  • Gettlinge gravfält, UNESCO World Heritage site
  • Borgholm Castle, Öland
  • Solliden on Öland

One of many beaches at Öland

Het zonnige Öland is een favoriete vakantiebestemming van Zweedse gezinnen die er een huisje huren of op één van de 25 uitstekende beheerde campings of vakantieparken op het eiland verblijven. Er is daarnaast een gigantische keuze uit zomerhuisjes, hutten en bungalows.

Reken maar op zon, zee, lange witte zandstranden en talloze gezinsactiviteiten. Ook de Zweedse koninklijke familie viert hier elk jaar vakantie en verblijft dan in Solliden. Dit witte paleis in de stijl van een Italiaans landhuis moet je beslist gaan zien.

De niet-koninklijke campings op Öland worden uitstekend beheerd en onderhouden en een groot aantal is van alle gemakken voorzien, met winkels, amusement en gezinsactiviteiten. In het noorden van het eiland vind je een aantal zeer fraai aan het strand gelegen campings. Eén daarvan is Böda Sand.

Wat je niet mag missen op Öland: onder meer Kasteel Borgholm, een prachtige kasteelruïne met in de maanden juni-augustus talloze activiteiten voor kinderen. Ga voor interactieve activiteiten naar fort Eketorp, een herbouwd eeuwenoud fort. Verricht er enig smeedwerk en doe mee aan kussengevechten op een balk.

In het zuiden van het eiland kun je in de geschiedenis duiken op de begraafplaats Gettlinge of een bezoek brengen aan ‘Stora Alvaret’, een gigantisch kalksteenplateau met een unieke biodiversiteit en prehistorische geschiedenis. Het is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Als een gigantisch kalksteenplateau niet jouw ding is, is de Öland Zoo met amusementspark misschien wel iets voor jou. Daar zijn 160 soorten dieren gehuisvest en er is een te gek amusementspark met een waterpark en ‘Piratenpark’.

Ga op Öland naar het VVV-kantoor aan de Storgatan 1 in Borgholm voor informatie over de beste stranden en picknickplaatsen.

Hier vind je alles over Öland.

Wanneer?

Het hele jaar door.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden