[text]

Gotland

Gotland is een uniek Zweeds stukje schoonheid op zo'n 90 km van het Zweedse vasteland. Met een kustlijn van zo'n 800 km is dit eiland een ideaal plekje voor strand- en natuurliefhebbers.

  • Visby on Gotland
  • The Viking village, Visby, Gotland
  • Helgumannens fiskeläge at Fårö, Gotland
  • Rock formations (Rauk)  at Fårö, Gotland
  • Hallshuk fishing village, Gotland

Visby on Gotland

Gotland
Als je met de boot op Gotland aankomt, is het eerste wat je ziet de middeleeuwse, ommuurde stad Visby (die inderdaad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat). Visby is de enige stad op Gotland. En wat voor een stad: lage huisjes met rozerode daken, hoge torens, torentjes en spitsen, schaduwrijke bogen, kronkelende, met kinderkopjes geplaveide straatjes en winkeltjes als in vroeger tijden. Het woord ‘charmant’ is voor deze stad uitgevonden.

Installeer jezelf zomers op een van de vele terrasjes en zuig de middeleeuwse omgeving in je op bij een hedendaagse kop koffie en de Gotlandse specialiteit saffranspannkaka, een saffraanpannenkoek met dauwbramen en room. Een must-do in Visby is een wandeling rondom de stad. Ook een wandeling over de 2 km lange middeleeuwse stadsmuur mag niet ontbreken. Neem de Visby Domkyrka ofwel de St. Maria Kerk mee in je rondwandeling voor een paar fraaie bouwkundige staaltjes uit de 13e eeuw. Ontdek het Gotland Museum in Visby voor de fascinerende geschiedenis van het eiland.

Op Gotland kom je met de auto en de fiets overal heel eenvoudig.

Verplichte kost op Gotland is een bezoek aan Sudret en Fårö voor de reusachtige ‘raukar’ – natuurlijke kalksteenpilaren die hier overal aan de kust staan te pronken. Als je filmliefhebber bent, zul je Fårö kunnen waarderen omdat de wereldberoemde Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman er heeft gewoond.

Nog een wonder der natuur is het nationale park Gotska Sandön. Daar is echt alsof je op een tropisch eiland bent, met azuren water dat tegen de kustlijn kabbelt, zandduinen en kilometer na kilometer strand – helemaal voor jezelf.

Gotland is van oudsher een belangrijke handelsnederzetting van de Vikingen en een bezoek aan het 10e-eeuwse Vikingdorp Tofta vertelt op een schitterende manier hun verhaal. Je kunt er ook bijlwerpen, Vikingbrood bakken en met pijl en boog schieten. Verder heeft Gotland een kustlijn van 800 km lang. En zomers betekent dat stranden, zonnebaden, picknicken en ontspannen.

Bereikbaarheid

Gotland Tourist Office
The Gotland Tourist Office in Visby helpt je met het plannen van de reis en verblijf op Gotland. Het kantoor heeft goede tips voor accommodaties en activiteiten.

E-mail: info@gotland.com
Telefoon: +46 (0) 498-20 17 00
Adres: Donners Plats 1, 621 57 Visby, Zweden


Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden