[text]

Oude Stad

De Oude Stad (Gamla Stan) is het oorspronkelijke stadshart van Stockholm, dat het eiland Stadsholmen en de kleinere eilanden Riddarholmen, Helgeandsholmen en Strömsborg omvat. De Oude Stad dateert uit de 13e eeuw, maar de meeste gebouwen zijn uit de 18e en 19e eeuw. Het is een schitterend labyrint met charmante, met kinderkopjes geplaveide straatjes en steegjes, met vervaagd mosterd- en roestkleurige huizen en ontmoetingspleinen die de Noord-Duitse architectuur weerspiegelen.

  • Gamla Stan (Old Town), Stockholm
  • Christmas time in Gamla Stan (Old Town), Stockholm
  • Gamla Stan/Old Town in Stockholm
  • Stockholm's Royal Palace

Gamla Stan (Old Town), Stockholm

Hoogtepunten

Stortorget, het belangrijkste plein, is het middelpunt van de Oude Stad. Het ligt in de buurt van de voornaamste attracties op het eiland, het in barokstijl opgetrokken Koninklijk Paleis (Kungliga Slottet) met om de hoek de Grote Kerk (Storkyrkan), waar kroonprinses Victoria in juni 2010 in het huwelijk trad met Daniel Westling.

De Oude Stad tegenwoordig

Er wonen hier tegenwoordig ongeveer 3000 mensen en het is één grote smeltkroes van cafés, restaurants, souvenirwinkels, studio’s, galerieën en musea, inclusief het Nobelmuseum, het Postmuseum en het Koninklijk Muntenkabinet (Kungliga Myntkabinett).

Het is je bijna niet voor te stellen dat de Oude Stad ooit als de achterbuurt van Stockholm werd beschouwd (van halverwege de 19e tot halverwege de 20e eeuw), terwijl het nu een populaire locatie is.

Dit mag je niet missen…

Het wisselen van de wacht vindt plaats bij het Koninklijk Paleis en in de zomermaanden word je ook onthaald door de militaire kapel en paarden. Geniet mee op de verjaardag van koning Carl Gustaf XVI op 30 april.

Ga eten in Den Gyldene Freden, waar traditioneel Zweeds eten wordt geserveerd in het oudste restaurant van Stockholm waar het interieur volgens het Guinness Book of Records onveranderd is gebleven.

Wanneer?

Het hele jaar door, met uitzondering van 24 december (als in Zweden kerst wordt gevierd). Zie ook de websites van de afzonderlijke musea.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden