[text]

Umeå – Culturele Hoofdstad van Europa 2014

Umeå ligt ruwweg 600 km ten noorden van Stockholm, aan een inham van de Botnische Golf, die Zweden en Finland scheidt. Als je in de zomermaanden zover naar het noorden reist, zie je vast wel ergens de middernachtzon. Het noorden van Zweden baadt in deze tijd van het jaar bijna voortdurend in daglicht.

  • Umeå – European Capital of Culture 2014

Umeå – European Capital of Culture 2014

Wat goed nieuws voor je is omdat je daardoor niet veel slaap nodig hebt, maar zoveel mogelijk van het programma van de Culturele Hoofdstad kunt meepikken. Als je in de winter komt en je kunt jezelf ontrekken aan willekeurig welke hoogculturele gebeurtenis je op dat moment bijwoont, krijg je het noorderlicht te zien, de beste lichtshow ter wereld.

Slechts een opmerking over wat je moet aantrekken: als je in de zomer komt, neem dan een korte broek en sandalen mee, in de winter moet je je thermisch ondergoed niet vergeten.

Naast Culturele Hoofdstad van Europa 2014 kan Umeå met zijn ligging in Noord-Zweden ook claimen dat het de noordelijkste culturele hoofdstad is, in een gebied dat met zijn ruige wildernis (en met zijn cultuur natuurlijk) buitengewoon aantrekkelijk is.

Het spreekt voor zich dat het in het Noord-Zweedse Umeå heel 2014 één groot cultureel feest wordt. Maar je hoeft niet tot dan te wachten voordat de show begint: volg de Caught By Umeå Europese roadshow in september en oktober 2013 om alvast een idee te krijgen van wat er in Umeå, de vier meest noordelijke Zweedse provincies en in Sápmi, allemaal onderdeel van deze gezamenlijke onderneming, gaat gebeuren. De tour is van 26 t/m 28 september in Amsterdam. Over Sápmi, het land van de inheemse Sami bevolking, gesproken: de hoofdmoot van het culturele programma is opgezet rond de acht Sami seizoenen.

People's Vote in Artists Caught by [Umeå]

Onderdeel van de Europese tournee is een grote kunstwedstrijd - Artists Caught by [Umeå]. Laat ook je stem horen en kies je favoriete inzending op de People's Vote pagina op Caught by Umeå. Dat kan voor de Nederlandse finalisten nog tot 12 september.

Volg Caught By Umeå ook op Twitter, Facebook, Instagram en YouTube.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden