[text]

Wat gebeurt er in Umeå?

Umeå ligt aan een inham van de Botnische golf in het noorden van Zweden en heeft ongeveer 80.000 inwoners. Dit aantal is toegenomen door de circa 36.000 studenten, die de Universiteit van Umeå bezoeken. In 2014 was Umeå de Culturele Hoofstad van Europa is. Maar ook na die tijd is er op het gebied van kunst en cultuur nog genoeg te beleven in deze Noord-Zweedse stad. Genoeg redenen om 'ns een bezoekje te brengen hier.

 • Northern lights in Umeå, Northern Sweden
 • Summer in Umeå, Northern Sweden
 • Umeå, Northern Sweden
 • Umeå, Northern Sweden
 • Guitars - The Museum in Umeå, Northern Sweden
 • Winter in Umeå, Northern Sweden
 • Winter in Umeå, Northern Sweden
 • Kulturbageriet in Umeå, Northern Sweden
 • Dog sledding in Umeå, Northern Sweden
 • Timber rafting in Umeå, Northern Sweden
 • Festival in Umeå, Northern Sweden
 • Bildmuseet in Umeå, Northern Sweden

Northern lights in Umeå, Northern Sweden

Umeå – dichtbij en persoonlijk

Leer de stad kennen via deze 90 minuten durende rondwandeling met gids. Deze brengt je langs officiële gebouwen in de stad en langs locaties met historisch belang. Je gids vertelt je hoe dit eens zo slaperige plaatsje transformeerde in de grootste en waarschijnlijk meest progressieve stad in Noord-Zweden.

Fietsen is een uitstekende manier om een stad te verkennen en te ontdekken, vooral een die zo compact is als Umeå. Er zijn volop fietspaden en volop fietsverhuurbedrijven. Bekijk het eigen overzicht van fietsverhuur in de stad maar eens. Je hebt een geldig identiteitsbewijs nodig. Of laat iemand anders het trapwerk doen door je per riksja te laten vervoeren (zeker, ze hebben riksja’s in Noord-Zweden). Of neem de bus.

Kunst en cultuur stad

Umeå maakt deel uit van de provincie Västerbotten en het Västerbotten Museum op 10 minuten lopen van het centrum van de stad, is het provinciaal museum. Op dit moment wordt het ingrijpend gerenoveerd en uitgebreid, maar een bezoek is nog steeds de moeite waard vanwege de permanente en hedendaagse culturele exposities, de kunstwerken, het fotoarchief en de collectie en exposities van het cultureel erfgoed van de Sami en anderen. De toegang is gratis.

Ook gratis is het vaak onderscheiden Umedalen Beeldenpark. Normaal gesproken moet je voor werk van een dergelijke kwaliteit naar musea en kunstexposities van wereldklasse en vind je dit niet onder de dennenbomen van Umeå. Dit is een permanente tentoonstelling van Zweedse en belangrijke internationale kunstenaars. Als we een paar namen moeten noemen, dan zijn dat Louise Bourgeois, Anish Kapoor en Clay Ketter. Tuinliefhebbers zullen deze locatie voor de tuin, die is aangelegd door Ulf Nordfjell, één van de beste landschapsarchitecten van Zweden, kunnen waarderen. Belangstelling voor meer kunst in Umeå?

Een must in Umeå is het gloednieuwe Beeldmuseum aan de rivier de Ume, op de Umeå Arts Campus. De zeven verdiepingen van dit bekroonde gebouw zijn met hun hedendaagse kunst, fotografie, architectuur en design een lust voor oog en oor.

Met de kids

In Zweden wordt overal veel rekening gehouden met kinderen, dus ook in Umeå. En dus zijn er tal van leuke dingen voor de kinderen.  Een hoogtepunt is het Elandhuis, het eerste elandpark van Europa. Het is geopend tijdens de zomermaanden en je kinderen (en jijzelf) kunnen er deze reusachtige dieren uit de Zweedse bossen zien en aaien. En erover leren. Elandcentrum voor het hele gezin.

Eten in de kayak

In het centrum van Umeå vind je zo’n 40 cafés, pubs en restaurants. Geschikt voor de meeste smaken en beurzen. Als je een bezoek brengt aan het Umedalen Beeldenpark, ga dan ook naar Bistro Le Garage, dat op hetzelfde terrein is gevestigd. Probeer de Noord-Zweedse keuken (met een toefje buitenland), die gebruikmaakt van lokale producten en ingrediënten. Het is één van de 500 beste restaurants van Zweden en het wordt genoemd in The White Guide/de Witte Gids, de grootste en beste restaurantgids van Zweden. Maar hoe zit dat nou met het kajakvaren van het kopje? In Umeå doen ze iets wat ze ‘kajakvaren voor smulpapen’ noemen, ofwel calorieverbrandend varen tussen de prachtige eilandjes van de Skeppvikarchipel, gevolgd door een overvloedig buffet in Skeppsviks Herrgård.

En je kunt natuurlijk niet uit Umeå vertrekken zonder de heerlijke Västerbottenkaas te proeven. Dat is hier de koning onder de kazen. Deze legendarische harde kaas uit Noord-Zweden wordt speciaal en uitsluitend gemaakt en gerijpt in Västerbotten. Kaasliefhebbers zouden een bezoek moeten brengen aan Ostens Lager (opslagruimte voor kaas) in Ånäset, boven Umeå. Dat is ’s werelds grootse opslagruimte voor kaas, waar 100.000 kazen liggen te rijpen. Je wordt er rondgeleid door de fabriek en je kunt de Västerbottenkaas proeven – wat wil je nog meer?

Klik hier voor eetgelegenheden in Umeå.

Nachtleven

Ja, het is het land van de middernachtzon, met bijna constant daglicht in de zomermaanden. Wie heeft er slaap nodig als je kunt feestvieren? En met 36.000 studenten in de stad kun je kiezen uit volop goede pubs, bars en clubs.

Winkelen

Ja, je kunt prima shoppen in Umeå, met winkelcentra, designshops, vintage- en tweedehandszaken en winkels voor origineel handwerk. De Kungspassagen en MVG zijn winkelcentra die eruit springen.

Nog meer

Door zijn ligging in de Noord-Zweedse wildernis is Umeå het type plaats voor buitenactiviteiten, waar je allerlei avonturen kunt beleven. Tot de mogelijkheden behoren skiën, langlaufen, tochten met een sneeuwscooter of hondenslee, raften, survivallen, woudlopen en ’s winters trektochten per pony. Eerlijk gezegd is het lijstje eindeloos uit te breiden.

Maar als je maar een paar uur in Umeå hebt te besteden, dan vind je hier een aantal dingen die je kunt doen.

Klik hier voor alle bezoekersinformatie van Umeå

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden