[text]

Sami handwerk

Voor als je het nog niet wist: de oorspronkelijke bewoners van Zweden zijn het Sami volk, dat in Lapland in het uiterste noorden van Zweden woont. Hun roots hier gaan terug tot de ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. Sami handwerk, gemaakt van traditionele, natuurlijke materialen, is prachtig en uniek. Daarmee is het een schitterend cadeau.

  • Traditional Sami jewellery
  • Sami hand craft
  • Sami hand craft
  • Sami handcraft
  • Sami handicraft from Njarka Sami camp, Jämtland

Traditional Sami jewellery

Wat is het

Sami handwerk (slöjd) valt uiteen in twee categorieën – hard handwerk en zacht handwerk. Het eerste wordt traditioneel gemaakt voor mannen en bestaat vooral uit messen en bekers met minutieus gegraveerde rendierhoorns. Zacht handwerk daarentegen is traditioneel voor vrouwen. Dit bestaat uit kleding, armbanden van tindraad in ingewikkelde patronen en andere sieraden, tassen en manden die zijn gevlochten van berkenwortels. Ook wel bekend als vlechthandwerk.
 

Waar koop je het

Sami kunst en handwerk zijn verkrijgbaar in de steden van Zweeds Lapland en in andere delen van Noord-Zweden. Zet bij een bezoek aan Kiruna, de grootste stad van Lapland, koers naar de winkel van Carl Wennberg aan de Bergmästaregatan 2. Deze verkoopt op deze plaats al sinds 1907 Sami kunst en handwerk. Ook een uitstekende plek om Sami handwerk te kopen is de Jokkmokk wintermarkt, die elk jaar eind januari/begin februari plaatsvindt. Deze markt wordt hier al meer dan 400 jaar gehouden. Waarschijnlijk is er geen betere plek om de Sami cultuur te ervaren en Sami handwerk rechtstreeks van een Sami handwerksman te kopen.
 
Als je geluk hebt en in een icoon als het IJSHOTEL in Jukkasjärvi kunt overnachten, breng dan voor Sami kunst en handwerkproducten een bezoek aan de winkel van het IJSHOTEL. En mocht u in Stockholm zijn, ga dan eens naar de winkels Svensk Slöjd aan de Nybrogatan 23 of Svensk Hemslöjd aan de Norrlandsgatan 20. Ook deze verkopen Sami handwerk.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden