[text]

Noorderlicht

De extreem noordelijke ligging boven de poolcirkel heeft Lapland in het uiterste noorden van Zweden gezegend met extreme, wereldberoemde lichteffecten: het Noorderlicht.

  • Northern light in Swedish Lapland

Northern light in Swedish Lapland

Middernachtzon

In de zomer geniet het hele gebied ten noorden van de poolcirkel van niet minder dan honderd nachten vol middernachtszon. Helaas ook van ruim drie maanden waarin het daglicht constant schijnt en het nooit nacht wordt. De definitie van middernachtzon is dat je het midden van de zon moet kunnen zien wanneer hij exact in het noorden staat. Dit betekent dat je op je horloge zult moeten kijken om enig idee te hebben hoe laat het is. Het licht van de middernachtszon geeft het landschap een magische aanblik. Wandelen in de berggebieden van Lapland, waarbij je je niet druk hoeft te maken of het nu dag of nacht is, is in deze speciale periode een gelukzalig en zeldzaam avontuur – iets waarvan je zou wensen dat iedereen het minstens één keer in zijn leven zou mogen meemaken.

Noorderlicht

© activitiesinsweden.com

Een tegenovergesteld natuurverschijnsel vindt plaats in de wintermaanden, wanneer het deel van Lapland dat boven de poolcirkel ligt drie maanden lang geen zonlicht ziet en de compacte duisternis van het poolgebied slechts een paar uur lang een bleek soort daglicht doorlaat. In deze periode kun je ’s nachts het noorderlicht (Aurora borealis) aan de donkerfluwelen poolhemel zien dansen – door velen beschouwd als één van de mooiste, meest spectaculaire en indrukwekkendste natuurverschijnselen op deze planeet.

Het noorderlicht komt tot stand doordat elektrisch geladen deeltjes met grote snelheid in het magnetisch veld van de aarde terechtkomen. Deze deeltjes worden voortgeblazen door zonnewinden, stromen van geladen deeltjes die ontsnappen aan het zonoppervlak. Het fenomeen is het best te zien in de buurt van de magnetische polen van de aarde. Het noorderlicht komt het hele jaar door voor, maar kan slechts waargenomen worden in een donkere winternacht.

Het dramatische visuele aspect van het noorderlicht zorgde in vroegere tijden voor veel mythen en legenden. De Finse benaming voor het fenomeen, revontulet, betekent namelijk ”vossenvuren” en komt voort uit de legende dat het noorderlicht ontstond uit vonken in het bont van vier enorme vossen. Moderne onderzoekers hebben dit adembenemende verschijnsel omschreven als ”een gewonde draak die vecht voor zijn leven”.

In Lapland verschijnt het licht in het midden van de winter met enige regelmaat, met name bij bepaalde weersomstandigheden. De medewerkers van bergstation Abisko, één van de populairste plaatsen waar je het noorderlicht kunt bezichtigen, kunnen de bezoekers bijna garanderen dat als ze minimaal drie nachten blijven overnachten, ze minstens één keer het machtige fenomeen zullen zien.

 

Het Noorderlicht fotograferen


Het Noorderlicht is niet alleen voor veel reizigers, maar ook voor veel (hobby)fotografen een 'must-do'. En om dit machtige natuurverschijnsel goed op de kiek te zetten, heb je minimaal een camera nodig waarvan de sluitertijd apart in te stellen is. Een statief en een afstandsbediening voor de camera helpen om tot een goed resultaat te komen. Een zelfontspanningsknop werkt overigens ook prima. Een extra tip: neem een extra accu of batterij mee, in koude omstandigheden lopen deze namelijk extra snel leeg.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden