[text]

Het kerkdorp Gammelstad in Luleå

Het kerkdorp Gammelstad met zijn 15e-eeuwse stenen kerk, middeleeuwse straatjes en zijn status van Werelderfgoed van de UNESCO is werkelijk betoverend. Je weet dat je er bent als je een zee van roodgeschilderde huisjes met witte deuren en ramen ziet.

  • Church Town in Luleå, listed as a World Heritage

Church Town in Luleå, listed as a World Heritage

Kerkdorp?

Gammelstad, met zijn kerk en 424 houten gebouwen en in totaal 555 afzonderlijke kamers, is het grootste en bestbewaarde voorbeeld van een 'kerkdorp' in Zweden.
Kerkdorpen zijn uniek voor het noorden van Scandinavië. Ze zijn ontstaan door de geografische omvang van de kerkelijke gemeenten en de moeilijke klimatologische omstandigheden. Deze factoren konden van een daadwerkelijke kerkgang een behoorlijk lastige onderneming maken. De oplossing? Bouw een dorp rond de kerk waar je kunt overnachten, andere gemeenteleden kunt ontmoeten en voor de wekelijkse mis en kerkvieringen kunt logeren.
 

Openluchtmuseum

De rode huisjes werden tot in de jaren 50 van de vorige eeuw gebruikt voor het doel waarvoor ze van oudsher bedoeld waren. En nu dan? Het dorp is een levende gemeenschap en openluchtmuseum. En een aantal huisjes wordt bij grote, seizoensgebonden kerkvieringen nog steeds door kerkgangers gebruikt.
 

Activiteiten

Informeer bij het bezoekerscentrum naar seizoensgebonden activiteiten. Je kunt een sfeervolle lantaarntocht maken, een huisje bezoeken, een rit maken met paard en wagen, meer aan de weet komen over traditioneel koken en handvaardigheden als boterkarnen, broodbakken en kaarsenmaken uitproberen.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden