[text]

Het IJSHOTEL

In Jukkasjärvi, een klein plaatsje 200 km boven de poolcirkel, is het inmiddels iconische IJSHOTEL – een kunstproject dat hotel is geworden - meer dan twee decennia oud. Misschien is het gekkenwerk, maar het is wel uniek, wereldberoemd gekkenwerk en een uiterst inspirerend waagstuk.

  • Icehotel in Jukkasjärvi, Swedish Lapland
  • Art by Natsuki Saito & Shingo Saito
  • Art by Nina Hedman & Magnus Hedman
  • Art by Christine Close & Natalie Close

Icehotel in Jukkasjärvi, Swedish Lapland

Hoe is het allemaal zo gekomen? … Het is 1989. Er is een cursus ijs- en sneeuwsculpturen in het dorpje Jukkasjärvi – dat je uitspreekt als ‘joe-kas-jajr-wie’ (probeer dat maar eens te zeggen met rendiersalami in je mond). Er is een sneeuwhuis gebouwd als ontmoetingsplaats voor deze cursus kunst. Maar er is plotseling een tekort aan accommodatie. Tja, wat doe je dan? Nou, makkelijk zat. Je brengt de mensen natuurlijk onder in het huis van sneeuw met de bevroren kunst. Je voorziet ze van slaapzakken en van adviezen door survivalexperts. Je geeft ze tips over hoe je een bezoekje aan een toilet van ijs brengt en een sauna in de ochtend om weer te ontdooien … het IJSHOTEL was geboren.

Nu wordt er elke winter ijs gehakt uit de bevroren Tornerivier in Jukkasjärvi. Bouwers en artiesten gaan aan het werk met reusachtige blokken ijs en na maanden van uitzinnig hakken, snijden, beeldhouwen en waarschijnlijk een hoop sterke drank, heb je dan een IJSHOTEL en een IJSBAR. En een hoop spierblessures. En op de koop toe, het smelt elk voorjaar ook nog eens! Maar dat is ook het leuke van het IJSHOTEL. Je hebt elk jaar een nieuw hotel met nieuwe kunst.

Op bezoek nadat het IJSHOTEL is gesmolten? Geen punt. Er is een ABSOLUT ICEBAR in het Kunstcentrum van Jukkasjärvi als je de zomer met zijn 100 dagen middernachtzon eventjes wilt onderbreken.

Tips? Trouw hier! Maak een noorderlichttoer of waag je eens aan ijsbeeldhouwen, ijsvissen, sleeën met husky’s, een elandsafari of een tocht per sneeuwscooter. Of ga naar het nabijgelegen Esrange spacecenter in Kiruna. Denk erom dat je je verblijf in het IJSHOTEL soms wel een jaar van tevoren moet boeken. Het IJSHOTEL zit jaar na jaar helemaal vol. Het is geen plek om even langs te wippen op zoek naar een kamer. Naast het hotel is een uitstekende jeugdherberg. Fans van de ABSOLUT ICEBAR kunnen ook een bezoekje brengen aan replica’s in Kopenhagen, Istanbul, Londen, Tokyo, Oslo en Stockholm. Hoera!

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden