[text]

De Zweedse Hoge Kust

De Hoge Kust is een deel van de Botnische Golf dat wordt gekenmerkt door zijn steile granieten kliffen en de stenige, uit zee oprijzende eilandjes. Het landschap verandert nog altijd in rap tempo, eilandjes verdwijnen en eilandjes ontstaan. De kust rijst echt op uit zee en dat is nog altijd een continue proces. Nergens ter wereld verheft het land zich meer dan op deze bijzondere plek.

  • The High Coast, a World Heritage Site

The High Coast, a World Heritage Site

Werelderfgoed van de UNESCO

De Hoge Kust, in de provincie Ångermanland in het noordoosten van Zweden, staat vanwege zijn unieke en landschappelijke zeer fraaie aanzicht van land en zee en de opvallende rode granieten kliffen en rotsen bij het dorp Nordingrå op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Een verticale reactie

Door de combinatie van een proces van gletsjerwerking en het zich terugtrekkende ijs, dat zijn oorsprong vindt in laatste ijstijd van zo’n 9.600 jaar geleden, rijst het ooit samengeperste land nu steil omhoog.

Verken de Hoge Kust

Het gebied dat als Werelderfgoed is aangemerkt, strekt zich van noord tot zuid uit over een lengte van 100 km met in het midden het nationale park Skuleskogen. Je kunt de Hoge Kust het beste te voet of per fiets verkennen. Maar met een vertrekpunt uit de steden Örnsköldsvik of Härnösand geniet je ook vanuit de auto van het fantastische uitzicht. In de zomer zijn er ook boottochten langs de kust mogelijk.

Activiteiten

Activiteiten die je in de streek kunt ondernemen, zijn onder meer een beren- of beversafari, een ontdekkingstocht met een kajak door de archipel, vissen, paardrijden en fietsen en wandelen langs de kust. Je kunt ook de op één na hoogste waterval (90 m) van Zweden bezoeken in het natuurreservaat Västanöfallet.

Hoge Kust Hike


De Hoge Kust Hike is een 40 kilometer lange wandeling met een bijbehorende festival met alle hoogtepunten van de Hoge Kust. De Hoge Kust is in snel tempo gegroeid tot de tweede grote wandelroute in Zweden. Jaarlijks trekt de route duizenden wandelaars vanuit de hele wereld aan die genieten van de unieke combinatie van bergen, oude bossen en een sprookjesachtige kustlijn.

Gegiste haring

De Hoge Kust is het thuis van de eigenaardigste delicatesse van Zweden: gegiste haring. De surströmmingpremière vindt traditiegetrouw plaats in Alfta, op de derde donderdag van augustus. Love it or hate it.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden