[text]

Värmland

De provincie Värmland ligt in het westen van Zweden en de westkant grenst aan Noorwegen.

Värmland is één grote natuurattractie. Het bosrijke landschap is bezaaid met 10.000 meren en de langste rivier van Zweden, de Klarälven, deelt de provincie in tweeën alvorens uit te monden in het Vänernmeer, een van de grootste meren van Europa in de buurt van Karlstad.

  • Lake Upper Fryken in Värmland
  • Timber rafting by Nature’s Best
  • Naturbyn, an ecovillage in Värmland
  • Selma spa+ in Sunne, Värmland

Lake Upper Fryken in Värmland

Laat je meevoeren met de stroom

Haal (letterlijk) de banden aan met familie en vrienden en zak op een houtvlot de Klarälven af. Onder begeleiding van een vakman bouw je je eigen vlot waarmee je vervolgens met een snelheid van drie km/u de rivier af drijft. Dat is niet snel, maar wat geeft het? Zo heb je meer tijd om het landschap in je op te nemen.

Een ander waterrijk avontuur is natuurreservaat Glaskogen, met uitgestrekte bossen en 80 meren. De beste manier om dit reservaat te verkennen, is natuurlijk per kano. Hier kun je een 7-daagse kanotrip maken en overnachten in een tent of slaaphut. Diepe bossen, glinsterende meren, vissen en rust. Wat wil je nog meer?

Als je liever op het droge blijft en de beschaafde wereld je iets meer trekt, kijk dan eens naar de Klarälvsbanan en de Klarälvsleden, een 210 km lange fiets- en wandelroute die zich van Hammarö in het zuiden van de provincie via de provinciehoofdstad Karlstad uitstrekt naar het noorden. Je vindt er bossen, rivieren en landelijk gebied met hier en daar een stadje waar je een hapje kunt eten en bezienswaardigheden kunt bezoeken.

Wat dacht je van een plek bij een meer waar helemaal niets hoeft? Een van de beste locaties is ongetwijfeld Naturbyn vlak bij Säffle, in het zuiden van de provincie. Je overnacht in een ecologisch gebouwde houten hut zonder elektriciteit, waar gezamenlijk wordt gekookt en waar een gezamenlijke houtgestookte sauna is. Of je al dan niet iets doet, dat is helemaal aan jou.

Voor informatie over allerhande buitenactiviteiten in Värmland, zoals skiën, wandelen, vissen en jagen, eland- en beversafari’s, kanoën en kajakken, ga je hier naar de eigen website van de provincie voor bezoekers.

Een vleugje cultuur

De cultuur van verwennerij en ontspanning, wel te verstaan. Breng een bezoek aan het eerste kuuroord van Zweden bij Selma Spa+ in Sunne. Je kunt hier zo’n veertig behandelingen ondergaan, je kunt er goed eten en er is een fantastisch fitnesscentrum. Daarnaast zijn er heel veel mogelijkheden om te ontspannen. De andere cultuur? Wat dacht je van de wereldberoemde schrijfster Selma Lagerlöf, de eerste winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur in 1909? Je kunt haar prachtige huis bezoeken, Mårbacka in Sunne. Om nog even bij de literatuur te blijven, je kunt ook even buiten Karlstad een bezoek brengen aan de Alsters Herrgård, het voormalige huis van de Zweedse dichter des vaderlands Gustaf Fröding. En nu we het toch over Karlstad hebben, je moet beslist ook naar het fantastische Värmland Museum en het daarachter gelegen Lars Lerin Museum.

Klik hier voor een gids over het cultureel en historisch erfgoed, musea, evenementen en meer in de provincie

Karlstad ligt in de rivierdelta waar twee van de fantastische natuurlijke waterwegen van Zweden samenkomen: de 500 km lange Klarälven en het machtige Vänernmeer, met zijn 22.000 eilanden tellende archipel.

Ga naar Destination Karlstad voor meer informatie.

Wanneer?

Het hele jaar door

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden