[text]

Uppsala & Sigtuna

Uppsala en Sigtuna liggen even ten noorden van Stockholm en ze lenen zich uitstekend voor een dagtocht of voor een langer verblijf. In beide plaatsen vind je talloze verbluffende en betoverende historische, culturele en hedendaagse schatten

  • Uppsala Cathedral
  • Uppsala Castle
  • Christmas time at Sigtuna, Sweden’s first town

Uppsala Cathedral

Uppsala

Dus, wat kun je zoal doen en bekijken in de universiteitsstad Uppsala? Begin met een bezoek aan de deels middeleeuwse, deels gothische Uppsala Domkyrka, ofwel de kathedraal van Uppsala. Deze is ingewijd in 1435 en in de 19e eeuw in gotisch opzicht gerestyled. In Uppsala een absolute must.

Gamla (Oud) Uppsala, even ten noorden van de stad, gaat prat op indrukwekkende grafheuvels uit de 6e eeuw en in het bijbehorende museum kom je meer aan de weet over de legende van de koningen van de Svear en bloederige mensenoffers (kinderen zijn gek op dit gedeelte). Hier vind je het Gamla Uppsala Museum, het Odinsborg restaurant en het Disagården openluchtmuseum.

Carl von Linné

Nog een must in Uppsala is Carl von Linné, de grootste Zweedse wetenschapper aller tijden en de vader van de moderne taxonomie. Hij woonde en werkte in het 18e-eeuwse Uppsala en in de stad zijn aan zijn nagedachtenis musea, tuinen, parken, enz. gewijd. Kijk hier voor werkelijk alles over Carl von Linné.

Als je kinderen niet meer vooruit te branden zijn, is het tijd voor het dichtstbijzijnde café om ze te trakteren op een Zweedse klassieker: pannenkoeken met slagroom en jam. En om ze vervolgens los te laten in het Fyrishov Waterpark. Naast zijn historische charmes heeft Uppsala, als 4e stad van Zweden, ook een breed aanbod aan winkels, restaurants en cafés.

Sigtuna

Het stadje Sigtuna? Schilderachtig? Het is een en al schilderachtigheid en charme. Het is ook de eerste stad van Zweden (gesticht in 980 na Chr.).

Sigtuna ligt aan de noordelijke boorden van het Mälarmeer en de winderige, (uiteraard) met kinderkopjes geplaveide straten zijn de slagaders van de bijna 1000 jaar oude Stora gatan, ofwel de hoofdstraat, met groepjes winkels waar mode, design en handwerk uit Zweden wordt verkocht.

Wie het fijne wil weten van de geschiedenis van Sigtuna gaat voor de schitterende tentoonstellingen en exposities naar het Sigtuna Museum. Loop voor wat oud detectivewerk het museum of het VVV-kantoor aan de Stora gatan binnen en vraag om een futhark of een sleutel. Daarmee kun je het geheim van de meer dan 150 runenstenen in de stad ontcijferen. Maar let wel op hoe je het woord futhark uitspreekt.

Bezoek Sigtuna voor de charme van een kleine Zweedse stad, viking- en middeleeuwse geschiedenis, voor het aanbod aan winkels, restaurants en cafés en voor de prachtige omgeving

Uppsala is een kleine, compacte stad en te voet, per bus of met de fiets kom je overal heel eenvoudig.

Wanneer?

Zowel Uppsala als Sigtuna zijn bestemmingen voor het hele jaar en ze zijn in winterse sneeuwtooi en in de zomerzon even mooi.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden