[text]

Hälsingland & Gästrikland

Midden-Zweden: Hälsingland & Gästrikland is een grote regio waar je uitstekend tot rust kunt komen, simpelweg omdat de stroom aan toeristen dit gedeelte van Zweden nog niet heeft ontdekt. In zowel zomer als winter geniet je hier van de afwisselende natuur, variërend van de archipel met zon, zand en een scala aan zee-avonturen, tot aan diepe en mysterieuze bossen of hoge bergen.

  • Farmhouses of Hälsingland, World Heritage Site
  • Farmhouses of Hälsingland, World Heritage Site
  • The troll glade in Hälsingland
  • Järvsö in Hälsingland
  • A forest homestead in Hälsingland
  • Järvsö ski resort in Hälsingland
  • Bear watching with Vargas, Hälsingland
  • A lynx in the forest of Hälsingland

Farmhouses of Hälsingland, World Heritage Site

Wildlife & Fauna

Voor wildlifeliefhebbers is er veel te ontdekken. Zo kun je hier bevers, beren, wolven, elanden, veelvraten een lynxen tegenkomen in het wild. Een safari kun je bij een van de volgende bedrijven boeken: Wild Nordic, Vargas Wilderness Lodge, Wild Sweden Camp Ängra, Scandinavian Wildwatch of Norrigården Vildmark. Wist je trouwens dat in dit deel van Zweden de dichtste populatie aan bruine beren leeft? Maar, geen paniek; met een ervaren gids die je rondleidt ben je veilig.

Fun voor de hele Familie

Wil je op een iets rustiger manier dieren spotten? Dat kan in de Järvzoo dierentuin en Roofdierencentrum de 5 grote. Hier tref je de Zweedse roofdieren in hun natuurlijke omgeving, maar wel met een hek eromheen.

Wil je wel eens de Zweedse manier van fietsen uit proberen? Dat kan bij Dellenbanen. Hier kun je namelijk aan dressin doen. Dat is fietsen over een oude spoorbaan langs glinsterende meren en door ruige bossen. De bergachtige omgeving is ook een perfect gebied voor stevige wandelingen of om bijvoorbeeld downhill te fietsen. Järvsö Mountainbike Park biedt fietsmogelijkheden voor ieder niveau.

In de grootste stad van de regio, Gävle, bevindt zich het Zweedse Gevangenismuseum en het Spoorwegmuseum. Hier vind je een van de mooiste spoorweggeschiedeniscollecties ter wereld. In 2015 viert het museum zijn 100-jarig bestaan. Buiten de stad ligt het dierenpark Furuvik dat niet alleen een dierentuin, maar ook een camping, pretpark en zwemparadijs heeft. In het recreatiegebied van Högbo Bruk kun je wandelen, kanoën, zwemmen, vissen en golfen. Er is een speeltuin en er worden kajaks en kano’s verhuurd. Gävle heeft ook mooie zandstranden voor wie zin heeft in een duik in zee. Er is plaats genoeg voor alle strandgangers! En, natuurlijk is een bezoek aan de Koning van het Woud, de eland, in een van de elandenparken, Älgparken of Kybacka een must als je in Zweden bent.

Volop cultureel aanbod

Geïnteresseerden in cultuur hebben in deze regio een rijke schat om uit te putten. Bijzonder trots is men hier op de statige, versierde boerderijen, ook wel de ‘Decorated Farm Houses of Hälsingland’ genaamd. Sinds de zomer van 2012 staan zeven van deze boerderijen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bij de wereldgoederfcentra Stenegård in Järvsö  Erik-Anders in Asta, dat sinds het voorjaar van 2015 ook een bed & breakfast is, krijg je een overzicht van het culturele erfgoed in deze streek. In het idyllische dorpje Växbo vind je Växbo Lin. Na een dag cultuursnuiven kun je terecht in de Växbo Krog. Een van de beste restaurants uit de regio dat gespecialiseerd is in gastronomische gerechten met lokale ingrediënten.

Ook tuinliefhebbers komen aan hun trekken in Midden-Zweden: Hälsingland & Gästrikland. Breng een bezoek aan WIJ Gardens en leer alles over tuinieren. In de zomer worden heerlijke lunches geserveerd van groenten uit de tuin.

De prachtige omgeving van Axmarbruk, ten noorden van Gävle, wordt ook wel het land van IJzer genoemd. Hier vind je een verzameling pittoreske industriedorpjes uit het einde van de 19e eeuw.

Winter

In de winter zit je hier goed: van half december tot en met maart is het landschap hier wit. De drie skibestemmingen KungsbergetJärvsöbacken en Hassela Ski zijn ideale wintersportgebieden voor de actieve familie met kinderen. Verder zijn er overal langlaufloipes. En, voor de schaatsliefhebber zijn er talloze bevroren meren waar de ijzers onder gebonden kunnen worden.

Kijk voor meer informatie op:  www.mid-sweden.com

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden