[text]

Dalarna

De provincie Dalarna ligt in Midden-Zweden en met zijn bergen grenst het in het westen aan Noorwegen. Van rode huisjes tot het Dalarna paard, veel Zweedser krijg je het niet! Ook ontkom je niet aan traditioneel geklede Zweden die vrolijk dansend rond om een meiboom midzomer vieren. En natuurlijk de niet te vergeten de prachtige natuur!

 • Midsummer in Dalarna
 • Midsummer in Dalarna
 • Carl Larssongården in Sundborn, Dalarna
 • Traditional costume from Leksand in Dalarna
 • Tällberg in Dalarna
 • World's Largest Cross-Country Ski race, Vasaloppet
 • Manufacturing of the Dalecarlian/Dala horse
 • Dalecarlian/Dala horse
 • Falun Mine/Falu koppargruva – World Heritage Site
 • Family vacation in Dalarna
 • Herdsmaid, 1908. Zorn Museum.

Midsummer in Dalarna

Dalarna als inspiratiebron

Uit Dalarna komen vele grote artiesten. Zoals Anders Zorn (1860-1920), een van de grootste Zweedse schilders, wiens werk wereldwijd in belangrijke galerieën en musea hangt. Hij woonde in Mora in Zorngården, het Zornhuis, en hier kun je zien waar hij heeft gewoond, je kunt zijn schilderijen uit de Zorncollectie bekijken en je kunt een bezoek brengen aan het Zorn Museum of zijn werk en dat van anderen bekijken – allemaal op één site. Ook is de Carl Larsson-gården in Sundborn, de moeite waard om te bezoeken.

Bloed, zweet en tranen in Dalarna

In Mora vindt ook ‘s werelds beroemdste langlaufrace plaats, de Vasaloppet. Als je zin hebt in een echte uitdaging, waag je dan met ongeveer 15.000 andere skiërs eens aan deze 90 km lange bloed-zweet-en-tranentocht tussen Sälen en Mora. ‘s Zomers is dezelfde route het toneel van de CykelVasan, een crosscountryrace voor mountainbikers.

Falun – de hoofdstad van Dalarna

De Zweedse naam voor de beroemde rode kleur van de roodgeverfde huisjes en boerenhoeves in Dalarna. Minstens de helft van alle huizen in Zweden is ‘faluröd’, oftewel ‘Falunrood’. En als je een bezoek brengt aan de Falun Kopermijn en omgeving, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, zul je deze kleur overal op muren en vloeren aantreffen. Er is een fantastische Mijnattractie voor kinderen en voor iedereen zijn er goede restaurants en cafés. Dit mag je niet missen.

Vlak bij de kopermijn ligt Sundborn, waar de Zweedse schilder Carl Larsson en zijn vrouw Karin, ‘s werelds eerste interieurontwerpster, hebben gewoond. Als schilder liet hij zich inspireren door de Zweedse volkskunst en de unieke en prachtige omgeving van Sundborn. Dit is echt een plek voor liefhebbers van Carl Larsson en voor mensen die geïnteresseerd zijn in Zweeds design.

Nu we het toch over design hebben, let eens op het dalahäst, oftewel het Dalarnapaardje dat je overal in Dalarna tegenkomt. Ga vooral eens naar de alleraardigste dorpjes Nusnäs en Tällberg, waar het vervaardigen van deze paardjes een lange traditie kent. Vooral in Tällberg staan de dorpelingen bekend vanwege hun traditionele volkskledij (schorten en mutsjes voor de dames, vesten en pofbroeken voor de heren) en midzomerfeesten.

Zien (en horen) is geloven

Dalhalla, een uit kalksteen gehouwen openluchttheater in een voormalige steengroeve is een aangename verrassing en heeft een akoestiek die geschikt zou zijn voor een engelenkoor. Hier kun je schitterende voorstellingen en opera-, jazz- en eigentijdse muziekklanken verwachten.

Dalarna heeft veel uitgestrekte donkere bossen en glinsterende meren. Een perfecte manier om deze te ontdekken is via de langste zipline van Europa.

Wanneer?

Het hele jaar door.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden