[text]

Parken en tuinen in Malmö

Malmö heeft een groot aantal parken: Folkets Park, Slottsparken, Pildammsparken en Kungsparken. Deze vormen een groene corridor tussen Ribersborg aan zee en het stadiongebied van de stad in het noordoosten

  • Pildammsparken in Malmö

Pildammsparken in Malmö

Het Pildammsparken is het grootste park van Malmö. Het heeft een prachtige bloemenavenue, die dateert van de tijd van de Baltische Expo in 1914. Uiteraard zijn er vijvers met eenden, open gazons en prachtige groepjes bomen. Hier kun je joggen in een mooie omgeving en ’s zomers zijn er gratis theatervoorstellingen en concerten.


Het oudste park van Malmö is Folkets Park. Dit stamt uit de vroege 19e eeuw. Ooit was het de enige plek in Malmö waar de werkende klasse een beetje plezier kon maken, met een theater, een muziektent en andere attracties. De stad heeft de attracties hier uitgebreid, met name voor kinderen. Zo vind je er nu een amusementspark, een kinderpodium, een dierentuin en ‘kindvriendelijke’ konijnen, schapen, geiten en kippen. Ponyrijden kan ook.


Het Kungsparken was het eerste grote park dat in Malmö werd aangelegd. Het werd in 1872 geopend door de Zweedse koning Oscar II. Dit park staat vol bloemen en zeldzame bomen, die voor schaduwrijke avenues zorgen. In de stijl van die tijd werd er een kunstmatige grot aangelegd, die tot op de dag van vandaag bestaat. Ook vind je in het Kungsparken een restaurant dat uit 1912 dateert. Dit gebouw huisvest nu het casino van Malmö. Dus als je zin hebt om in een horticulturele omgeving een gokje te wagen, moet je hier wezen.


Het Slottsparken daarentegen heeft grote beboste delen met gazons, vijvers en beelden. Het bekendste daarvan is een beeld met de naam ‘Mens en Pegasus’ van de wereldberoemde Zweedse beeldhouwer Carl Milles. Het Slottsparken huisvest ook de Stadsbibliotheek, die uit een oud en een nieuw deel bestaat. Het nieuwe deel van het gebouw met de ‘Kalender van het licht’ is een artistieke constructie van glas en zandsteen en dit alleen al is een bezoek aan het park waard.


Een betrekkelijk recente uitbreiding van het park is de prachtige ‘Koningin Silvia Rozentuin’.

Kijk hier voor meer informatie over de parken en tuinen van Malmö

 

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden