[text]

Kerstmis in Malmö

Malmö wordt rond kerst gek van markten, ijs en decoraties. Er zijn talloze ijssculpturen, schaatsmogelijkheden, kerstmarkten en pauzes met saffraanbroodjes. En voor het grote kind in je: er is zelfs een wedstrijd etalages inrichten.

  • Christmas time at Gustav Adolfs torg in Malmö
  • Christmas market at Södertull in Malmö
  • Christmas shopping at David Design in Malmö
  • Coffee break at Pronto, Lilla torg in Malmö
  • Torso Twisted Lounge at Western Harbor in Malmö

Christmas time at Gustav Adolfs torg in Malmö

Kerstmarkten

Ga voor een traditionele Zweedse kerstmarkt naar slot Malmöhus, Katrinetorp en Södertull. Reken maar op grote hoeveelheden handwerk, ambachtelijk geproduceerd voedsel en gepofte kastanjes.

Ga voor de beste duurzame aanbiedingen in Malmö, biologische, Fair Trade, gerecyclede, vintage en plaatselijke geproduceerde artikelen naar de GOOD kerstmarkt aan het Gustav Adolfs Torg.

Liefhebbers van eten moeten voor biologische kerstworstjes, mosterd uit Skåne, plaatselijk verbouwde producten en handgebreide handschoenen een uitstapje plannen naar de Boerenkerstmarkt op Drottningtorget.

Schaatsen

Ze zijn hier dol op schaatsen. Neem je eigen schaatsen mee of huur ze ter plekke bij de ijsbanen in het Raoul Wallenberg Park (met kunst en lichtinstallaties) en het Folkets Park.

Advent, concerten en etalages

Als je op de eerste adventszondag (de eerste van de vier zondagen vóór kerst) in Malmö bent, ga dan voor het ontsteken van de kerstboom, voor concerten, optredens en voor gewoon een beetje plezier naar het Stortorget. Dit is ook ‘etalagezondag’ ofwel Skyltsöndag, waarop winkeleigenaren die van decoreren houden meedoen om de titel van de beste kerstetalage.

Hoe bevries je niet

Overweeg eens een koffie- of theestop (ofwel ‘fika’, officieus de favoriete activiteit van Zweden) in één van vele mooie cafés in Malmö. Wapen jezelf met eigengemaakte lussekatter, de traditionele saffraanbroodjes met kerst.

Julbord – Kerstsmörgåsbord

Julbord, het kerstsmörgåsbord in Zweden, heeft Zweedse favorieten – op honderd manieren ingelegde haring, wildpaté, gerookt rendier en gemarineerde zalm. Alles uiteraard weg te spoelen met overvloedige hoeveelheden bier en sterke drank. De meeste restaurants bieden wel een julbord aan in de aanloop naar kerst, maar zorg er toch maar voor bijtijds te reserveren. Zweden doen niets zo graag als plannen.

Trefpunt

Als je boven de 18 bent, begeef je dan linea recta in de richting van de hutten met glögg (warme wijn) om weer warm te worden en van klassieke gemberkoekjes met de naam pepparkakor te knabbelen.

Tip!

Ga naar Wintermezzo op het Stortorget, een Winter Wonderland van ijssculpturen, activiteiten en amusement.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden