[text]

Fine dining in Göteborg

Göteborg – vermaard vanwege zijn in de koude oceaan gerijpte zeevis met rijkelijk gearomatiseerde en zeer mineraalhoudende schaaldieren. Dankzij de Atlantische Oceaan kan een aantal van de beste chef-koks ter wereld Zweden zich helemaal uitleven met vis. Reken maar op creatieve, maar toch ook weer klassieke menu's met intens zuivere smaken. Zozeer dat de zeevis feitelijk voor zichzelf spreekt. Maar we stellen voor dat je je vis opeet – daar heb je veel meer aan dan er tegen te praten.

  • Thörnströms Kök, with a star in Guide Michelin
  • Restaurant Kock & Vin in Gothenburg
  • Restaurant Familjen in Gothenburg

Thörnströms Kök, with a star in Guide Michelin

Göteborg heeft 5 restaurants met Michelinsterren, 2 Bib Gourmands (voor uitstekend en betaalbaar eten), de beste zeevis van Zweden en het Zweedse Restaurant van het Jaar 2011.

Restaurants met 1 ster in de Guide Michelin

Eén van de restaurants voor fine dining met één of meer sterren is Thörnströms Kök. En voor een hedendaagse, geïnspireerde, seizoensgebonden menukaart gebaseerd op Zweeds met de precies de goede bijpassende wijnen en een bij uitstek vriendelijke vibe, Kock & Vin. De nieuwste parel in de culinaire  Michelin gids is Sjömagasinet en Thörnströms kök. 

Guide Michelin Bib Gourmand

De Bib-onderscheiding wordt verleend aan restaurants die bekend staan vanwege het uitstekende en betaalbare eten. De beste plek in Göteborg is de funky Familjen, beroemd vanwege zijn inventieve gerechten en open keuken.

De Witte Gids 2011

De Witte Gids is de gewaardeerde en vertrouwde tegenhanger van de Guide Michelin, die geen enkele zichzelf respecterende Zweedse liefhebber van eten thuis laat liggen. Alle restaurants met een vermelding in de Guide Michelin staan ook in de Witte Gids. Tot de overige onderscheiden, plaatselijk vermaarde en hoogkwalitatieve restaurants behoort de Wasa Allé, voor stuitend lekkere combinaties. En voor fine dining met lef? Ga naar de eclectische Magnus & Magnus M2. Met een grote discobal in de primaire ruimte. Eet bij Swedish Taste voor verfijnde gerechten met de smaak van de haven en opmerkelijk lekkere combinaties op het menu. Het Linnéa Art Restaurant verenigt eten en kunst, in het restaurant en op het bord. En reserveer voor geraffineerde zeevisklassiekers bij de Fiskekrogen

Tips?

Vertrouw op de sommeliers. Göteborg heeft een aantal van de beste die er zijn. Bekroonde ervaringen met het matchen van eten en wijn moet je ervaren hebben bij Kock & Vin, anders geloof je het niet. Dus dit is niet het moment om je centen te tellen. Ga voor het volledige ‘wijnpakket’, dat is afgestemd op elke gang op je menu.

Reserveren lukt niet? Ga dan naar de Viskerk om te lunchen. Serieus. Hij heet ‘Feskekörka’ en het is een verbouwde kerk, die een vismarkt en uitstekende zeevisrestaurants huisvest. De hemel zij geprezen. Een aantal fine dining restaurants is ook geopend voor de lunch. Zie de websites van de afzonderlijke restaurants.

Wanneer?

Veel hoogkwalitatieve restaurants zijn zondags gesloten, en sommige ook ’s zomers (en enige tijd na kerst), dus is het verstandig hun eigen websites te raadplegen en vooraf te reserveren.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden