[text]

Eten op straat in Göteborg

Göteborg is een zeevarende stad en een gastronomisch centrum voor zeevis, gebouwd rond de grootste haven van Scandinavië. En dus mag je zelfs op straat zeevis van topklasse verwachten.

  • Fiskekyrkan in Gothenburg

Fiskekyrkan in Gothenburg

Markthallen

De Stora Saluhallen aan het Kungstorget is de grootste markthal van Göteborg, die dateert uit 1889. Met meer dan 40 kraampjes en eetgelegenheden vormt deze rond lunchtijd en ’s zaterdags de spil van Göteborg. Favorieten voor wat betreft traditioneel Zweeds eten?Amanda Boman voor een ongedwongen gezellige lunch of Kåges Hörna & Bar voor een barervaring in een authentiek Zweedse markthal met uitstekend traditioneel eten.

De Mannerströms Markthal is een bestemming voor fijnproevers die gespecialiseerd is in vlees, kazen en hoogkwalitatieve ambachtelijke delicatessen. Liefhebbers van eten komen hier op lunchtijd bijeen. Ook de Briggen markthal is een populaire plek om te lunchen. Prachtig in de zomer, met tafeltjes uitgestald op straat.

Favoriet uit de buurt

De Feskekörka (Viskerk) is een vismarkt aan het water in een voormalige kerk, met kraampjes voor zeevis, restaurants en een afhaalrestaurant. Lunch eens bij een van deze kraampjes en ga lekker aan het water zitten. De westkust staat bekend om zijn sappige zeekreeften, garnalen, oesters, mossels en de delicate, maar o zo smakelijke rivierkreeftjes en de Viskerk brengt eten op straat op een hoger niveau.

Grillköket Jonsborg op de belangrijkste boulevard van de stad, de ‘Avenyn’, is een plaatselijke favoriet voor de Halv Special – letterlijk ‘half speciaal’ – maar eigenlijk is daar niets half speciaals aan. Integendeel, hij is uniek. Neem een hotdogworstje op een gegrild broodje met onzalige hoeveelheden aardappelpuree en voor de avontuurlijk ingestelden onder ons met garnalensalade bovenop.

Zweeds fastfood

Op elke straathoek vind je een korvkiosk. En wat mag dat zijn? Het is een hotdogkraam, maar dan net even anders. Je kunt er een hotdog krijgen. Maar je kunt ook gaan voor aardappelpuree en een worstje gewikkeld in zacht flatbröd – vraag om een tunnbrödsrulle en sla je hoeveelheid koolhydraten voor een week in één keer naar binnen. Als het sneeuwt,  5 °C is en je loopt op straat, heb je ze hard nodig.

En wees maar niet verlegen. Eet je worstje op straat met overgave, dat doen de mensen hier zelf ook. Hoewel je op sommige momenten een beetje geluk nodig hebt, bijv. als je de aardappelpuree uit je tunnbrödsrulle knijpt. Houd maar wat extra servetjes bij de hand.

Tips?

Ga om de grootste visafslag van Zweden in actie te zien naar de Fiskhamnen (Vishaven) en bezoek om 6.30 uur de Visveiling (maandags om 7.00 uur, in de weekends gesloten). Het publiek kan niet meebieden, maar je kunt hier wel een glimp opvangen van de topkoks van Göteborg en van Zweedse leveranciers die met elkaar in de slag gaan om de befaamde zeevis van de westkust.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden