[text]

Cafés in Göteborg

Inwoners van Göteborg zijn dol op hun cafés en de stad staat bekend om de relaxte vibe in de cafés. Laat de kroeg maar zitten. In de koffiehuizen, daar moet je zijn.

  • One of many coffee shops in Gothenburg

One of many coffee shops in Gothenburg

Traditioneel

Ahlströms Konditori, beroemd vanwege zijn Cortina cake met pistachemarsepein diep in een romige en amandelmarsepeinen topping. Ga terug in de tijd. Deel een bank met praatzieke senioren. Neem een deftig kopje thee.
Café Husaren, met zijn charmante, karakteristieke uiterlijk van stucwerk en glazen dak, serveert eigengemaakte lekkernijen, typisch Zweedse sandwiches (bijv. garnalen-ei), warme chocolademelk en wat volgens tevreden klanten steeds weer de grootste kaneelbroodjes ter wereld lijken. Een klassieker in Göteborg.

Schilderachtig

Het Rosenkaféet is een zo van een foto weggelopen zomers geheim, dat wordt omgeven door een schitterende rozentuin. De omgeving doet ouderwets fraai aan en men biedt er traditioneel Zweedse kost en eigengemaakte taart. De nadruk ligt op verse, natuurlijke ingrediënten.

Pick-N-Paint Café: eigenzinniger vind je het niet in Göteborg. Beschilder keramiek en aardewerk bij de koffie en de kinderen kunnen meedoen (in elk geval met schilderen, de koffie is waarschijnlijk niet zo’n goed idee).

Musea

Het Röhsska Café in het Röhsska is een ruimte met een hoog plafond, die een gevoel van rust uitstraalt. Gezonde buffetten voor de lunch, levensmiddelen met een goede Gl (glycemische lading) en kruidentheeën als specialiteit.

Hip

Da Matteo Caffe é Gelato: hipper wordt het niet in Göteborg. Deze beroemde tent is zo gerenommeerd dat de muren doortrokken zijn van een coole vibe. Men is er trots op koffie en ijs in Italiaanse stijl en panini’s en gebak vullen de tafels van de in Acne geklede plaatselijke bevolking.

Two Little Birds is een biologisch café met een groot milieubewustzijn. Tweedehands meubilair, eclectisch behang uit de seventees en een ruimte met handwerkexposities.

Favorieten uit de buurt

Café Kanold, dé chocoladedroom voor de liefhebbers. Eigenlijk zijn hun beste chocolades behoorlijk avontuurlijk en die moet je dan ook geprobeerd hebben: de donkere truffel met blauwe kaas en de zoute karamelchocolade. De warme chocolademelk is bezig legendarisch te worden en het ijs met warme chocoladesaus veroorzaakt opstootjes. Ook de sandwiches en de koffie zijn een trekpleister. Een must.

Café Kringlan heeft geen pretenties en het is er huiselijk, als in de woonkamers van de bewoners van de charmante, met kinderkopjes geplaveide wijk Haga. Daar krijg je echt een idee van waar een Zweedse fika (koffiepauze) om draait: kwaliteit en een ontspannen onderbreking bij een kop koffie.

Tips?

Gek op ijs? Probeer in het café dat naar de uit Göteborg afkomstige ijsmakers Lejonet & Björnen is genoemd eens een lepel van de volgende smaken: chili & chocolade, bosbessencheesekake, saffraan & honing, polka en texasfudge. Kies uit 30 verschillende soorten smaken ijs en sorbets.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden