[text]

Musea in Göteborg

Göteborg is een compacte stad die met zijn brede lanen, straten en pleinen de sfeer ademt van een grote stad. De musea in de stad liggen op loopafstand van elkaar en de meeste hebben uitstekende restaurants/cafés en museumshops waar je aparte/designachtige spullen kunt kopen.

  • View over Gothenburg and Museum of World Culture

View over Gothenburg and Museum of World Culture

Appartementen en luchtvaart

Laten we klein beginnen. Liefhebbers van vintage, interieur en design zouden een bezoek moeten brengen aan het Kortedala Museum dat laat zien hoe een jong stel van 1955-1966 in Göteborg in dit gereconstrueerde tweekamerappartement zou hebben gewoond. Je zet een stap terug in de tijd en je gids woonde in die periode ook echt in deze buurt. Het is schattig.

Luchtvaartliefhebbers moeten beslist een bezoek brengen aan het Aeromuseum, tijdens de koude oorlog een geheime militaire locatie. Het is gevestigd in een enorme, uit de rotsen gehouwen hangar en hier kun je van alles te weten komen over de geschiedenis van de luchtvaart en in een gevechtstraaljager- en helikoptersimulator plaatsnemen op de stoel van de piloot.

Kunst, fotografie en design

Zijn kunst, fotografie en design jouw ding? Dan op naar de eerste met drie Michelinsterren bekroonde attractie, het Göteborg Kunstmuseum op Götaplatsen, voor ‘s werelds fraaiste collectie nationaal-romantische Scandinavische laatnegentiende-eeuwse kunst. Hier vind je werken van Edvard Munch, Anders Zorn en Carl Larsson. Daarnaast worden er vijf eeuwen kunst tentoongesteld, met werken van onder andere Picasso, Rembrandt en Rubens. Het Kunstmuseum deelt dit prachtige neoklassieke gebouw met het Hasselblad Center. Hier kun je het werk van Zweedse en internationale fotografen zien en hier worden vijf fotografie-exposities per jaar gehouden.

Net om de hoek ligt het Röhsska Museum, of zoals sommigen het liever noemen, het Zweedse Museum voor mode, design en decoratieve kunst. Wij houden het bij Röhsska. Hier vind je hoofdzakelijk Zweeds en Europees handwerk, Chinese en Japanse materialen en een flinke dosis hedendaags Zweeds, Scandinavisch en Europees commercieel en industrieel design.

Geschiedenis van Göteborg en wereldcultuur

Wil je weten hoe men 12.000 jaar geleden leefde op de plek waar nu Göteborg ligt? Of hoe het komt dat de stad door Nederlanders werd vormgegeven, en hoe dat gebeurde? Ga voor antwoorden en een toelichting op die vragen en voor heel veel meer informatie over de geschiedenis en cultuur van Göteborg naar het Göteborg Stadsmuseum. Dit museum huisvest ook het enige bewaard gebleven Vikingschip van Zweden.

Het Universeum en het Wereldcultuurmuseum zijn twee nieuwere musea in Göteborg.

Het Universeum is een wetenschappelijk ontdekkingscentrum waar wetenschap, technologie en avontuur elkaar ontmoeten in een spannend gebouw van de uit Göteborg zelf afkomstige internationale toparchitect Gert Wingård. De zeven verdiepingen van het Universeum vertegenwoordigen zeven verschillende milieus, waaronder het Regenwoud en de Oceaan, naast een groot aantal andere attracties. Kinderen vinden het geweldig.

Het Wereldcultuurmuseum is gehuisvest in alweer een prachtig nieuw gebouw dat op brede schaal bekendheid heeft gekregen en is ontworpen door de Londense architecten Cécile Brisac en Edgar Gonzalez. Het museum biedt een ambitieus en afwisselend programma met dynamische en spannende exposities van over de hele wereld, waarbij alle zintuigen worden aangesproken.

Doe jezelf een plezier en koop tijdens je bezoek de Göteborg Stadspas. Hiermee kun je gratis reizen met het openbaar vervoer, heb je gratis toegang tot attracties en musea en kun je gratis rondleidingen volgen en bezienswaardigheden bezoeken. Daarnaast krijg je kortingen in winkels en kun je gratis parkeren in de stad.

Wanneer?

Het hele jaar door

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden